Παιδική εργασία
Ο στόχος του ΟΗΕ για εξάλειψη της παιδικής εργασίας έως το 2025 είναι ανεφάρμοστος και εκτός πραγματικότητας, εκτιμούν ακαδημαϊκοί και ερευνητές

Ο στόχος να εξαλειφθεί η παιδική εργασία έως το 2025 είναι εκτός της παγκόσμιας πραγματικότητας και μπορεί να εξωθήσει πολλά εργαζόμενα παιδιά σε μεγαλύτερη φτώχεια και περιθωριοποίηση, ανέφερε ομάδα ακαδημαϊκών αυτή την εβδομάδα, ζητώντας πιο ρεαλιστικούς στόχους.

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινίασαν την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας, λέγοντας ότι χρειάζεται επείγουσα δράση για να επιτευχθεί ο στόχος καθώς η COVID-19 εκθέτει περισσότερους ανηλίκους στον κίνδυνο παιδικής εργασίας και απειλεί δεκαετίες προόδου.

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, ο στόχος ήταν μη ρεαλιστικός ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας που διατάραξε την εκπαιδευτική διαδικασία και αύξησε τις δυσκολίες για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

«Η απομάκρυνση τους από την εργασία δεν βοηθά σε τίποτα, εάν αυτό τους οδηγεί βαθύτερα στην πείνα και σε κατεστραμμένες ζωές, κάτι που η εργασία είχε στόχο να αμβλύνει», ανέφεραν σε ανοικτή τους επιστολή 101 καθηγητές και ερευνητές, η οποία δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο Open Democracy.

Αντί να βασίσουμε τους στόχους κατά της παιδικής εργασίας σε «συναισθηματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις», οι ακαδημαϊκοί ανέφεραν ότι οι πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις διάφορες εμπειρίες και τους μηχανισμούς των εργαζόμενων παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και την επιστημονική έρευνα.

«Η τωρινή παγκόσμια προσπάθεια να εξαλειφθεί η παιδική εργασία βασίζεται στις εμπειρίες του ιδανικού της παιδικής ηλικίας της λευκής, Δυτικής μεσαίας τάξης», ανέφερε ο Τάτεκ Αμπέμπε, καθηγητής σπουδών για την παιδική ηλικία στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ.

«Βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα παιδιά θα πρέπει να πάνε σχολείο και να μην εργάζονται. Ωστόσο, η πραγματικότητα στις ζωές των παιδιών στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη δεν είναι ανεξάρτητη από την εργασία. Η παιδική εργασία δεν είναι απαραίτητα κακή», δήλωσε ο Τάτεκ, εκ των ακαδημαϊκών που υπογράφουν την επιστολή.

Η κατάλληλη εργασία μπορεί να έχει εκπαιδευτικά οφέλη και θα πρέπει να ενθαρρύνεται, σύμφωνα με την επιστολή, με τους υπογράφοντες να ζητούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την εξάλειψη της επιζήμιας παιδικής εργασίας με τρόπους που βελτιώνουν την ευημερία των παιδιών αντί να επιδιώκεται η απόλυτη απαγόρευσή της.

Ο Τάτεκ δήλωσε ότι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για παιδιά αντί να τους απαγορευθεί να εργάζονται, και η διασφάλιση πρόσβασης σε θεσμική και νομική υποστήριξη που θα τους προστατεύει από το κακό και την εκμετάλλευση είναι πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

«Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας ως απόφαση χωρίς να αντιμετωπίζονται τα θεμελιώδη, δομικά προβλήματα της φτώχειας και της ανισότητας δεν θα είναι επιτυχής», ανέφερε ο ίδιος στο Thomson Reuters Foundation.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται σε άλλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ζωές των παιδιών και τις συνθήκες στον κόσμο μετά την πανδημία, σύμφωνα με την επιστολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙO 10 TΟ ΠΡΩΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil-968952_960_720.jpg
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι»
Παρέμβαση μετά τον τραγικό θάνατο εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη – Αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξης και πανεκπαιδευτική κινητοποίηση
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι»
μολύβια
Εκπαιδευτικοί Κέρκυρας: «Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι δωρεά, είναι υποχρέωση του κράτους»
«Ευχαριστήρια επιστολή» του ΠΔΕ Ιονίων Νήσων προς την Υπουργό Παιδείας για την προμήθεια εξοπλισμού
Εκπαιδευτικοί Κέρκυρας: «Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι δωρεά, είναι υποχρέωση του κράτους»
Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για σύγχρονο εξοπλισμό σε 11 Καλλιτεχνικά Σχολεία
Σοφία Ζαχαράκη: «Αναβαθμίζουμε την ποιότητα των μαθημάτων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία με νέα μέσα και σύγχρονο εξοπλισμό»
Υπουργείο Παιδείας: Κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για σύγχρονο εξοπλισμό σε 11 Καλλιτεχνικά Σχολεία
sexual education
Σεξουαλική εκπαίδευση στο «μικροσκόπιο» γονέων και εκπαιδευτικών - Μεγάλη συμμετοχή σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ειδικοί από την οργάνωση «Ως Αιδώ» και το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ανέλυσαν τις πτυχές της σεξουαλικής...
Σεξουαλική εκπαίδευση στο «μικροσκόπιο» γονέων και εκπαιδευτικών - Μεγάλη συμμετοχή σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη