Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Το ακραίο νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων που υπεγράφη χθες από την κυβερνήτη της Αλαμπάμα αποτελεί μια βάναυση επίθεση στα δικαιώματα και την προστασία των γυναικών»

Το κίνημα μποϊκοτάζ της Αλαμπάμα, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που απαγορεύει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις, γνώρισε νέα ώθηση χθες Πέμπτη καθώς αξιωματούχοι από το Μέριλαντ και το Κολοράντο ζήτησαν να ληφθούν οικονομικά αντίμετρα εναντίον της πολιτείας, ενώ την ίδια ώρα πολλές διαδικτυακές αιτήσεις καλούν τους πολίτες να μην αγοράζουν τίποτα στην ή από την Αλαμπάμα.

Μία ημέρα αφού η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αλαμπάμα υπέγραψε την πιο περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις ο οικονομικός ελεγκτής του Μέριλαντ, ο Δημοκρατικός Πίτερ Φράντσοτ, δήλωσε ότι θα συστήσει στο συνταξιοδοτικό ταμείο της πολιτείας να μην επενδύει στην Αλαμπάμα και κάλεσε και άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Η υπουργός του Κολοράντο Τζίνα Γκρίσγουολντ ζήτησε το μποϊκοτάρισμα της Αλαμπάμα και προέτρεψε το Εκλογικό Κέντρο, έναν οργανισμό στον οποίο εκπαιδεύονται εκλογικοί αξιωματούχοι όλης της χώρας, να αποσύρει την έδρα του από την πολιτεία.

Το hashtag #BoycottAlabama (μποϊκοτάρετε την Αλαμπάμα) διαδίδεται ευρέως στο Διαδίκτυο, με ακτιβιστές να ζητούν το μποϊκοτάρισμα διάφορων προϊόντων, από τα αυτοκίνητα Μερσεντές ως κοτόπουλα που εκτρέφονται στην πολιτεία.

«Το ακραίο νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων που υπεγράφη χθες από την κυβερνήτη της Αλαμπάμα αποτελεί μια βάναυση επίθεση στα δικαιώματα και την προστασία των γυναικών», τόνισε ο Φράντσοτ στο Facebook. «Θα εργαστώ για να διασφαλίσω ότι τα χρήματα των φορολογούμενων του Μέριλαντ δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του εξτρεμισμού».

H Γκρίσγουολντ δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι του Κολοράντο ταξιδεύουν τακτικά στο Όμπερν της Αλαμάμα για να παρακολουθούν εκλογικά σεμινάρια.

«Δεν θα επιτρέψω τη δαπάνη κρατικών πόρων σε ταξίδια στην Αλαμπάμα για τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια ή για άλλους λόγους», τόνισε. «Αυτή είναι η μία ενέργεια που μπορώ να αναλάβω σε απάντηση στον φρικτό αυτό νόμο εναντίον των γυναικών», εξήγησε.

Η Αλαμπάμα είναι μία ακόμη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθετεί νομοθεσία η οποία σχεδόν απαγορεύει τις αμβλώσεις, ένα δικαίωμα των γυναικών που προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών το ζήτημα να φτάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο και να επανεξεταστεί.

Η έκκληση για μποϊκοτάζ εναντίον της Αλαμπάμα έγινε αφού αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Αλίσα Μιλάνο, ζήτησαν από τη βιομηχανία θεάματος να αποσυρθεί από τη γειτονική πολιτεία Τζόρτζια, όπου γυρίζονται πολλές σειρές, η οποία υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα μια εξίσου αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Το οικονομικό μποϊκοτάζ έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια κάποιες πολιτείες να ακυρώσουν νόμους. Η Βόρεια Καρολίνα ακύρωσε το 2017 νομοθεσία που απαγόρευε στους διεμφυλικούς να χρησιμοποιούν είτε τις ανδρικές είτε τις γυναικείες τουαλέτες, αφού η Εθνική Κολεγιακή Αθλητική Ένωση ανακοίνωσε ότι η πολιτεία δεν θα μπορεί να φιλοξενεί πρωταθλήματα, αν δεν ακυρώσει τον νόμο αυτό.

Ωστόσο υπάρχουν φωνές και κατά του μποϊκοτάζ ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών.

Στη Τζόρτζια η πρώην υποψήφια κυβερνήτης Στέισι Έιμπραμς ζήτησε από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να το ξανασκεφτούν προτού φύγουν από την πολιτεία.

Σε συνέντευξή της στους Los Angeles Times, ζήτησε από τις εταιρείες παραγωγής να χρηματοδοτήσουν τοπικές οργανώσεις που μάχονται κατά της νομοθεσίας, αντί θα γυρίσουν την πλάτη τους στη Τζόρτζια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Ποιον εξετάζουν τελικά οι Πανελλαδικές; Τον μαθητή ή την εξωσχολική του προετοιμασία;
Πανελλαδικές εξετάσεις: Όταν τα θέματα μοιάζουν με «υπερπαραγωγές» και όχι με όσα διδάχθηκαν οι μαθητές
Ποιον εξετάζουν τελικά οι Πανελλαδικές; Τον μαθητή ή την εξωσχολική του προετοιμασία;
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το αθέατο «ρολόι» των Πανελλαδικών περιλαμβάνει τους "ήρωες των 1,5€", καλοκαιρινά 12ωρα και βαθμολογητές στα όρια της εξάντλησης
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το Δελτίο Εξεταζομένου που πρέπει να έχουν όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Τι αλλάζει στη βαθμολόγηση, πότε παρεμβαίνει τρίτος βαθμολογητής και πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή