Thumbnail
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπ. Παιδείας ο αριθμός των αναλφάβητων έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο ο μερικός αναλφαβητισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για εκατομμύρια πολίτες

Στη Γερμανία σήμερα 6,2 εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να γράψουν και να μιλήσουν σωστά Γερμανικά. Ενδιαφέρον έχει ότι για τους μισούς εξ αυτών, δηλαδή για το 62,6%, μητρική γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Παιδείας. Η έρευνα που φέρει τον τίτλο «LEO 2018 – Ζώντας με μερικό αναλφαβητισμό» παρουσιάζεται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 47,4% των ερωτηθέντων έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο και διαφορετική μητρική γλώσσα από τη Γερμανική. Από αυτά τα 2,9 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν το 78% δήλωσε ότι είναι σε θέση να συντάξει και να διαβάσει κείμενα στην εκάστοτε μητρική γλώσσα.

Φαίνεται πάντως ότι στη γενική εικόνα υπάρχει μείωση των μερικώς αναλφάβητων στη Γερμανία σε σχέση με το 2011. Τότε ο αριθμός τους ανερχόταν σε 7,5 εκατομμύρια, δηλαδή ήταν περισσότεροι κατά 1,3 εκατομ. σε σχέση με σήμερα. Σε αυτή την  κατηγορία εμπίπτουν όσοι είναι μεν σε θέση να συντάξουν μεμονωμένες προτάσεις, αλλά όχι να κατανοήσουν σύνθετα κείμενα, ακόμη και σύντομα.

Μερικώς αναλφάβητοι με θέση εργασίας

Από την πλευρά της η υπ. Παιδείας Άνια Κάρλιτσεκ (CDU) χαρακτήρισε τη μείωση των μερικώς αναλφάβητων στη Γερμανία ως «επιτυχία» του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ωστόσο τόνισε ότι η πολιτική και η κοινωνία δεν πρέπει να επαναπαυθούν. Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το 62,3% των μερικώς αναλφάβητων απασχολούνται σε κάποια θέση εργασίας, παρά τις δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή. Ένας στους πέντε επίσης δεν έχει σχολικό απολυτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα που διενεργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχαν περίπου 7200 Γερμανοί ενήλικες ηλικίας από 18 μέχρι 64 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μιλήσουν Γερμανικά σε ειδική συνέντευξη που διήρκεσε περίπου μία ωρα.

Πηγή: Spiegel Online via Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tautotita
Προσωπικός Αριθμός - Προσοχή! Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του - Η κατοχή του είναι υποχρεωτική για την έκδοση δελτίου ταυτότητας
Ο Π.Α. αντικαθιστά σταδιακά τους πολλαπλούς αριθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας, δημιουργώντας ένα μόνιμο,...
Προσωπικός Αριθμός - Προσοχή! Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του - Η κατοχή του είναι υποχρεωτική για την έκδοση δελτίου ταυτότητας
daskala
Νεοδιόριστοι - Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Πώς θα ήταν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και όλο σου το καλοκαίρι, αν δεν γνώριζες πού θα σε βρει ο χειμώνας;
Εάν ο διορισμός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το «φωτεινό αντικείμενο του πόθου» για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι...
Νεοδιόριστοι - Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Πώς θα ήταν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και όλο σου το καλοκαίρι, αν δεν γνώριζες πού θα σε βρει ο χειμώνας;
κουρτίνα
Αντίο στις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου – Η νέα τάση που κερδίζει έδαφος στα σπίτια
Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται σε μια πιο σύγχρονη και πρακτική λύση: τα διαχωριστικά από γυαλί ή ακρυλικό.
Αντίο στις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου – Η νέα τάση που κερδίζει έδαφος στα σπίτια