Thumbnail
Είχε προγραμματιστεί για την 29η Μαρτίου

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 29 Μαρτίου τον ιστορικό διαστημικό περίπατο από μια αποκλειστικά γυναικεία ομάδα, τον οποίο είχε προαναγγείλει προ εβδομάδων, καθώς ανακοίνωσε ότι τον ματαιώνει. 

   Ως έναν βασικό λόγο, σχεδόν την τελευταία στιγμή, η NASA προέβαλε την έλλειψη αρκετών κατάλληλων διαστημικών στολών για τις γυναίκες αστροναύτες. Μια αιτία γι' αυτό φαίνεται πως είναι ότι λόγω της μικροβαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το ανθρώπινο σώμα ψηλώνει απότομα. Η αστροναύτης Αν ΜακΚλέιν έκανε γνωστό μέσω Twitter, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι έχει ήδη ψηλώσει κατά σχεδόν πέντε εκατοστά από τότε που έφθασε στον ΔΣΣ πέρυσι το Δεκέμβριο. Δεν είναι πάντως σαφές γιατί το μέγεθος της διαστημικής στολής προέκυψε ξαφνικά τώρα ως πρόβλημα.

   Η πρώτη γυναίκα που είχε «περπατήσει» στο διάστημα, ήταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια πριν περίπου 35 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1984. Δύο Αμερικανίδες αστροναύτες, η Αν ΜακΚλέιν και η Κριστίνα Κοχ, επρόκειτο να κάνουν κάτι ανάλογο στη διάρκεια της αποστολής 59 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) για να εγκαταστήσουν νέες ισχυρές μπαταρίες λιθίου-ιόντων στα ηλιακά πάνελ του Σταθμού.

   Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 213 διαστημικοί περίπατοι έξω από τον ΔΣΣ από το 1998, με στόχο τη συντήρηση του, επισκευές στο εξωτερικό του, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα. Περισσότεροι από 500 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα και περίπου μία στους δέκα (το 11%) ήταν γυναίκα.

   Όμως μέχρι σήμερα οι ομάδες αστροναυτών που αναλαμβάνουν κάτι τέτοιο είναι είτε αποκλειστικά ανδρικές, είτε μικτές και από τα δύο φύλα. Για πρώτη φορά θα γινόταν ένας αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, αλλά δεν τελικά δεν θα γίνει.

   Όταν η ΜακΚλέιν, η οποία βρίσκεται στον ΔΣΣ, συμμετείχε σε ένα διαστημικό περίπατο στις 22 Μαρτίου, μαζί με τον επίσης Αμερικανό Νικ Χέιγκ, έγινε η 13η γυναίκα στη διαστημική ιστορία που έκανε κάτι τέτοιο. Η Κοχ θα γίνει η 14η, καθώς πλέον προγραμματίζεται να κάνει διαστημικό περίπατο, μαζί με τον Χέιγκ, στις 29 Μαρτίου, ενώ η ΜακΚλέιν θα κάνει ένα νέο διαστημικό περίπατο στις 8 Απριλίου μαζί με τον Καναδό αστροναύτη Νταβίντ Σεν-Ζακ. Οι δύο αυτοί περίπατοι θα είναι ο 215ος και ο 216ος στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
Πότε ένας εκπαιδευτικός ή ένας δημόσιος υπάλληλος τίθεται αυτομάτως εκτός υπηρεσίας – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδίκαιη αργία
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
axiologisi-ekpaideftikon
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας
Aρχίζει η αξιολόγηση και των μονίμων εκπαιδευτικών σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα - Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθούν οι σχολικοί...
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας