Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει αναδειχθεί σε έναν αμφιλεγόμενο ηγέτη για την Ευρώπη και για πολλούς θεωρείται συγκρίσιμος με τον προκάτοχό του πριν ακριβώς έναν αιώνα, τον διαβόητο ναύαρχο Χόρτι, που έθεσε τέλος σε ένα από τα ιστορικά γεγονότα εκείνα που είχε ξεκινήσει κι αυτό τον μήνα Μάρτιο κι έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα.
Το γεγονός αυτό είναι η 100η επέτειος από το πολιτικό πείραμα της Ουγγρικής Δημοκρατίας των Σοβιέτ, που στη διάρκεια των 113 ημερών που διήρκεσε είναι ίσως το πιο συμπαγές παράδειγμα της άμεσης άσκησης της δημοκρατίας, μέσα από επιτροπές (σοβιέτ) πολιτών, εκτός της Σοβιετικής Ένωσης.
Ένα πείραμα που έληξε άδοξα μετά και την επέμβαση των ξένων δυνάμεων των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου της δυτικής Αντάντ (Entente), που δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να εξαπλωθεί η ρωσική επανάσταση και στο κυρίως ευρωπαϊκό έδαφος (όπως επιχειρήθηκε εξάλλου και στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία).
Το ουγγρικό πείραμα ξεκινά στην ουσία από τις 30 Οκτωβρίου 1918, οπότε η κυβέρνηση Κάρολι εισήγαγε την καθολική ψηφοφορία, κι έθεσε σε εφαρμογή την ελευθερία του Τύπου, των συναθροίσεων και στα χαρτιά τουλάχιστον το οκτάωρο εργασίας. Στόχος ήταν να ελεγχθούν οι κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, που βοηθούντος του υψηλού πληθωρισμούς, αύξαναν τα κέρδη των πλουσίων εις βάρος του πληθυσμού, που μαστιζόταν από την ανεργία και την ακραία φτώχεια --όπως και στη γειτονική ηττημένη Γερμανία της Βαϊμάρης.
Από τις 24 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το νέο-ιδρυθέν ΚΚ υπό τον συνοδοιπόρο του Λένιν στη ρωσική επανάσταση Μπέλα Κουν αποδύθηκε σε έναν πολιτικό αγώνα για την κοινωνική κατοικία και την εγγυημένη εργασία, σχηματίζοντας επιτροπές στα εργοστάσια με στόχο τον έλεγχο της διεύθυνσης και της παραγωγής τους απευθείας από τους εργάτες, ενώ εντείνονται κι οι κινητοποιήσεις στον αγροτικό τομέα. Στις 7 Δεκεμβρίου εκδίδεται και το πρώτο τεύχος της εφημερίδας του κόμματος Κόκκινη Εφημερίδα ,"Veres Újság".
Η αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών, εξ αφορμής κι ορισμένων επεισοδίων σε διαδηλώσεις, ήταν ν' αποκλείσουν το Ουγγρικό ΚΚ από το Συμβούλιο των Εργατών Βουλευτών στη Βουδαπέστη και στήριξαν την κίνηση της κυβέρνησης να καταστρέψουν το τυπογραφείο της εφημερίδας και να συλλάβουν πολλά μέλη του κόμματος στις 21 Φεβρουαρίου 1919. Μπροστά σε τούτη την καταστολή, οι κοινωνικές αντιδράσεις πολλαπλασιάσθηκαν με απεργίες και συγκεντρώσεις, με αίτημα την αποφυλάκιση των συλληφθέντων ηγετών. Πολλά εργατικά σωματεία διασάλπισαν την ανάγκη να υπάρξει συμμαχία με τους κομμουνιστές και ξεκίνησαν να καταλαμβάνουν την εξουσία σε πολλά τοπικά διαμερίσματα, παύοντας μάλιστα τους κυβερνήτες σε 11 περιφέρειες δίνοντας το σύνθημα για μία γενικευμένη εξέγερση. Η κυβέρνηση Κάρολι παρέδωσε την εξουσία στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι με τη σειρά τους πρότειναν στο ΚΚ τη συμμετοχή του σε ένα ενιαίο κόμμα, σε μία προσπάθεια να το ποδηγετήσουν πολιτικά.
Στις 11 Μαρτίου, ο Μπέλα Κουν αποδέχθηκε την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, θέτοντας τους δικούς του όρους: προκήρυξη της «σοβιετικής» δημοκρατίας της Ουγγαρίας, με την εξουσία να παραχωρηθεί στους εργάτες, αγρότες και στρατιώτες της χώρας, την αυτοδιάθεση των μειονοτήτων της χώρας και την ένωσή τους σε μία μορφή σοσιαλιστικής ομοσπονδίας, τον αφοπλισμό των αστών και τη δημιουργία Κόκκινου Στρατού και Πολιτοφυλακής, την εθνικοποίηση των βιομηχανιών με πάνω από 20 εργάτες, των τραπεζών, των μέσων μεταφοράς, των εξαγωγών, την απαλλοτρίωση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων--είτε ανήκουν σε ιδιώτες, είτε στην εκκλησία--και την κολεκτιβοποίησή τους, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και σχολείου-εκκλησίας, τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών και τη σύναψη σχέσεων με τη Σοβιετική Ρωσία. Υπό τη λαϊκή πίεση οι Σοσιαλδημοκράτες δέχθηκαν. Στις 21 Μαΐου ιδρύθηκε το ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας, υπό τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Σ. Γκάρμπαϊ, τον Μπέλα Κουν ως ΥΠΕΞ και τον μεγάλο φιλόσοφο Γκιόργκι Λούκατς ως υπουργό Δημόσιας Εκπαίδευσης, ενώ στις 7 Απριλίου εξελέγησαν οι πρώτες επιτροπές στους τοπικούς, εργασιακούς και πολιτικο-διοικητικούς θεσμούς της χώρας.
Την επιτάχυνση της ουγγρικής επανάστασης επιτάχυνε η εχθρική στάση των νικητριών δυνάμεων της Δύσης, οι οποίες στις 20 Μαρτίου επέδωσαν ένα σκληρό τελεσίγραφο στην Ουγγαρία για την αποδοχή νέων συνόρων, που θα έθεταν πολλές περιοχές της χώρας υπό ξένο έλεγχο.
Αμέσως μετά την εκλογή των Σοβιέτ, εφαρμόσθηκε η πολιτικο-διοικητική μεταρρύθμιση: εφαρμόσθηκε στην πράξη το οκτάωρο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 25%, επιτάχθηκαν κατοικίες για να στεγασθούν οι άστεγοι (μόνο στη Βουδαπέστη βρήκαν στέγη 30.000 οικογένειες). Οι εργαζόμενοι απέκτησαν κοινωνική ασφάλιση, πληρωμένες διακοπές, δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, θεσπίσθηκε το μέτρο της υποχρέωσης στην εργασία (εξόν από ανήλικους κάτω των 14 ετών), ενώ προβλέπονταν ίσα εργασιακά δικαιώματα για τις γυναίκες.
Το σχολείο έγινε πλήρως λαϊκό, ενώ ιδρύθηκαν πανεπιστήμια, σχολεία, νηπιαγωγεία και δημόσιες βιβλιοθήκες και προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Ειδικά προγράμματα καταρτίσθηκαν για την καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας και της αλητείας, ενώ ο αθλητισμός καθιερώθηκε ως δικαίωμα όλων των πολιτών.
Τα δικαιώματα κάθε μειονότητας δια νόμου γίνονταν σεβαστά, ενώ καθιερώθηκε το καθολικό δικαίωμα στην ψήφο από την ηλικία των 18 ετών, ενώ τον Ιούνιο θεσπίσθηκε και το Σύνταγμα, ένα από τα πιο φιλελεύθερα και πρωτοποριακά στην Ιστορία.
Μολαταύτα, το πείραμα της Ουγγαρίας δεν έμελλε να δει εάν οι ριζικές του μεταρρυθμίσεις επρόκειτο να καρποφορήσουν: την 1η Αυγούστου 1919, η σοβιετική κυβέρνηση πέφτει υπό τα συνδυασμένα πλήγματα των δυνάμεων της Entente και των αντεπαναστατικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η χώρα βρίσκεται αίφνης με δύο κυβερνήσεις, η μία στη Βουδαπέστη υπό τον Αρχιδούκα Ιωσήφ και η άλλη στο Τσέγκεντ υπό τον ναύαρχο Χόρτι και τους 8.000 άνδρες του. Μετά την αποχώρηση, κατόπιν πιέσεων της Ανταντ, του Αρχιδούκα, ο χριστιανοσοσιαλιστής Χούτσαρ σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο την διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες θα συμμετείχαν όλα τα κόμματα πλην των Κομμουνιστών. Ο Χόρτι και τα στρατεύματά του εισέρχονται στη Βουδαπέστη, στις 16 Νοεμβρίου και ο ίδιος, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 1920 και την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης την 1η Μαρτίου, αναδεικνύεται ηγέτης της χώρας, εγκαθιστώντας ένα φασιστικό καθεστώς πριν ακόμη τον Μουσολίνι στην Ιταλία και αργότερα συνεργάσθηκε πολεμικά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τις χιτλερικές δυνάμεις.
Πηγές: win.storiain.net, homolaicus.com, lacittafutura.it via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη