Thumbnail
Χέρι-χέρι με το αυστηρά πατριαρχικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας η εφαρμογή περιορίζει ήδη αυστηρά τις γυναίκες να ταξιδεύουν και να διεκπεραιώνουν διάφορες υποχρεώσεις, καθώς απαιτείται άδεια από τους άνδρες συγγενείς τους, ενώ επιτρέπει στους τελευταίους να τις εμποδίζουν να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο και να φεύγουν στο εξωτερικό κάνοντας απλώς κλικ σε μερικά κουμπιά

Μια εφαρμογή που επιτρέπει στους άνδρες-"κηδεμόνες" να παρακολουθούν και να εμποδίζουν τις γυναίκες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό δημιούργησε η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το maannews.com, η εφαρμογή Absher που σημαίνει "Καλά Νέα" στα αραβικά, λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μόλις πρόσφατα κινητοποίησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως, μετά την περίπτωση της Rahaf Muhammad, μιας νεαρής που εγκατέλειψε το υπερσυντηρητικό βασίλειο και βρήκε άσυλο στον Καναδά.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους άνδρες να παρακολουθούν τις γυναίκες-"εξαρτώμενα μέλη" της οικογένειάς τους, όπως συζύγους και κόρες, και να λαμβάνουν ένα μήνυμα όποτε χρησιμοποιούν το διαβατήριό τους για να ταξιδεύουν εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαχειρίζεται την εφαρμογή, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να πληρώνονται οι φόροι online.

Εντούτοις, αποτελεί τμήμα της "εξαρτώμενης" καταχώρισης και προειδοποίησης που χρησιμοποιούν υπερβολικά οι Σαουδάραβες για να περιορίσουν την ελευθερία των γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας ορίζει ότι είναι απαραίτητο για όλες τις γυναίκες να έχουν ένα νόμιμο άνδρα-"κηδεμόνα", συνήθως πατέρα ή σύζυγο, που μπορεί να "παρακολουθεί" τις κινήσεις τους και την καθημερινή τους ζωή.

Χέρι-χέρι με το αυστηρά πατριαρχικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας η εφαρμογή περιορίζει ήδη αυστηρά τις γυναίκες να ταξιδεύουν και να διεκπεραιώνουν διάφορες υποχρεώσεις, καθώς απαιτείται άδεια από τους άνδρες συγγενείς τους, ενώ επιτρέπει στους τελευταίους να τις εμποδίζουν να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο κάνοντας απλώς κλικ σε μερικά κουμπιά.

Σύμφωνα με έκθεση του Insider, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που ζητούν άσυλο στο εξωτερικό χρειάστηκε να καταφύγουν σε κλοπή των τηλεφώνων των ανδρών-"κηδεμόνων" τους για να απενεργοποιήσουν την εφαρμογή ή να δώσουν κρυφά άδεια να ταξιδέψουν πριν αναχωρήσουν από τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, Apple και Google έχουν έρθει αντιμέτωπες με σφοδρή κριτική για τη "φιλοξενία" και τη διάθεση της εφαρμογής σε Google Play και το App Store και έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τον μισογυνισμό, υποβοηθώντας ένα "έμφυλο άπαρντχαϊντ".

Η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και ακτιβιστές για τα δικαιωώματα των γυναικών προέτρεψαν τους τεχνολογικούς γίγαντες να αναθεωρήσουν τη φιλοξενία της εφαρμογής.

Η Apple και η Google διαθέτουν κανόνες εναντίον εφαρμογών που διευκολύνουν απειλές και παρενόχληση. Εφαρμογές όπως αυτή διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, η Σαουδική Αραβία εξελέγη νέο μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΛΑΚΚΙ
H πιο παράξενα όμορφη "πόλη" της Ελλάδας: Ένα μοναδικό στο είδος του μέρος
Μοιάζει με πίνακα του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο ή σκηνικό ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι, ανταποκρινόμενο σε ένα από τα πιο τολμηρά και σπάνια πειράματα του...
H πιο παράξενα όμορφη "πόλη" της Ελλάδας: Ένα μοναδικό στο είδος του μέρος
πυροσβεστική
Ανοίγουν 3.600 θέσεις στην Πυροσβεστική και με απολυτήριο λυκείου
Η πλήρωση των 3.600 θέσεων δεν θα γίνει με μία ενιαία προκήρυξη αλλά με μικρότερες διαδοχικές προκηρύξεις που θα περιλαμβάνουν 500 με 700 θέσεις η...
Ανοίγουν 3.600 θέσεις στην Πυροσβεστική και με απολυτήριο λυκείου