Thumbnail
Οι διαδηλωτές απαιτούν την «αποπομπή από το δικαστικό σώμα των δικαστών που εξέδωσαν αυτήν την απόφαση»

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της χώρας, το οποίο απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού πέντε άνδρες, την επανομαζόμενη «αγέλη των λύκων», καταδικάζοντάς τους για «σεξουαλική ασέλγεια» σε βάρος μιας 18χρονης κοπέλας.

Δύο αντικαπιταλιστικές αριστερές οργανώσεις- το Συνδικάτο των Φοιτητών και η φεμινιστική πλατφόρμα του- απηύθυναν κάλεσμα για αποχή σε λύκεια και πανεπιστήμια και κάλεσαν τους νέους της χώρας να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις σε περίπου 40 πόλεις της Ισπανίας, δύο εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση, την οποία χαρακτήρισαν «αφύσικη» και «επαίσχυντη».

Οι διαδηλωτές απαιτούν την «αποπομπή από το δικαστικό σώμα των δικαστών που εξέδωσαν αυτήν την απόφαση».

Χιλιάδες Ισπανοί, στην πλειονότητά τους μαθητές Λυκείου, κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης φωνάζοντας το σύνθημα «οι φαλλοκράτες έξω από τα δικαστήρια». Στη Βαρκελώνη, ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε στους 4.500, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 30.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ακόμη και ο ΟΗΕ αποδοκίμασε την απόφαση. Η εκπρόσωπος τύπου για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης Πούρνα Σεν έγραψε τη Δευτέρα σε ένα δελτίο τύπου ότι «η ελαφριά ποινή που επιβλήθηκε σε βάρος της «αγέλης των λύκων» υποτιμά τη σοβαρότητα του βιασμού και θέτει σε κίνδυνο την σαφή υποχρέωση της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών».

«Πρέπει να ακούσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οργανώσεις των γυναικών, τους 1.800 ψυχολόγους και ψυχιάτρους που λένε που πρέπει να αναθεωρήσουμε τον προσανατολισμό της νομοθεσίας μας υπέρ της προστασίας των γυναικών» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα.

Οι καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφουν μεγάλη άνοδο στην Ισπανία: 1.382 βιασμοί καταγγέλθηκαν πέρυσι, ήτοι μια αύξηση 10,6% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Photo: EFE/J.J. Guillén*

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επιδόματα atm
Επίδομα 250€ και επιστροφή ενοικίου: Ήρθε η ώρα για πληρωμές - Πότε μπαίνουν στα ΑΤΜ
Νωρίτερα οι πληρωμές για επίδομα 250 ευρώ και επιστροφή ενοικίου - Πότε θα καταβληθούν στους λογαριασμούς;
Επίδομα 250€ και επιστροφή ενοικίου: Ήρθε η ώρα για πληρωμές - Πότε μπαίνουν στα ΑΤΜ
pencil_30.jpg
«Κρυφτό» με τη μονιμοποίηση: Καθυστέρηση στις προσφυγές νεοδιόριστων της Γ΄ Αθήνας
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δυτικής Αθήνας καταγγέλλουν αναβολές και καθυστερήσεις στις δίκες για τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για...
«Κρυφτό» με τη μονιμοποίηση: Καθυστέρηση στις προσφυγές νεοδιόριστων της Γ΄ Αθήνας