Thumbnail
«Η συμφωνία του Παρισιού έδωσε ώθηση στην κλιματική δράση, όμως αυτή η δυναμική είναι σαφές πως εξαντλείται»

«Καταστροφική» είναι η απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις υποσχέσεις των χωρών να περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις μειώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανητη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, έξι ημέρες πριν από την COP23, την 23η διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

«Οι σημερινές δεσμεύσεις των κρατών καλύπτουν μόλις το ένα τρίτο των μειώσεων εκπομπών που είναι απαραίτητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επικίνδυνη απόκλιση», η οποία αναγγέλλει μεγάλες αποσταθεροποιήσεις (καύσωνες, πλημμύρες, υπερκαταιγίδες...), υπογράμμισε ο Έρικ Σολχάιμ, ο οποίος δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον σχετικά με την παγκόσμια δράση για το κλίμα. «Κυβερνήσεις, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία των πολιτών οφείλουν να καλύψουν αυτή την καταστροφική απόκλιση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ η κλιματική συμφωνία του Παρισιού, απέχουμε πολύ από το να κάνουμε αυτό που πρέπει για να προστατεύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την εξαθλίωση». 

«Η συμφωνία του Παρισιού έδωσε ώθηση στην κλιματική δράση, όμως αυτή η δυναμική είναι σαφές πως εξαντλείται», εκτιμά ο κοσταρικανός υπουργός Έντγκαρ Γκουτιέρες Εσπελέτα, πρόεδρος κατά το 2017 της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, μια σύνθεση των πιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών, πρέπει ταυτοχρόνως «να επιταχύνουμε επειγόντως τις δράσεις βραχυπρόθεσμα και να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα τις προσδοκίες». Το ζήτημα αυτό αφορά «όλες τις χώρες», ιδιαίτερα αυτές της Ομάδας των Είκοσι (G20), από τις οποίες προέρχονται τα 3/4 των εκπομπών. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επίδομα παιδιού
Επίδομα Παιδιού 2026: Πότε ανοίγει το Α21 και πότε καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή
Καθοριστικό ρόλο για τη σωστή πληρωμή παίζει η έγκαιρη υποβολή της φορολογικής δήλωσης Ε1 (εισοδήματα 2025).
Επίδομα Παιδιού 2026: Πότε ανοίγει το Α21 και πότε καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή
google maps
Πώς να κρύψετε το αυτοκίνητο σας από το Street View σε λίγα βήματα
Παρότι η Google εφαρμόζει αυτόματα θάμπωμα σε πρόσωπα και πινακίδες, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια λεπτομέρεια ξεφεύγει και εμφανίζεται καθαρά.
Πώς να κρύψετε το αυτοκίνητο σας από το Street View σε λίγα βήματα
ΕΘΑΑΕ, Πανεπιστήμια
Webometrics: Βελτιώθηκε η παγκόσμια ακαδημαϊκή κατάταξη της Ελλάδας το 2021-2026
Ως συνδυαστικό αποτέλεσμα αυτών των ανακατατάξεων, η παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά τρεις θέσεις (5 – 2 θέσεις), με αποτέλεσμα το...
Webometrics: Βελτιώθηκε η παγκόσμια ακαδημαϊκή κατάταξη της Ελλάδας το 2021-2026