Thumbnail
Δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίθενται να αποφασίσουν στις 22 Μαΐου για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αν και μία πραγματική διαγραφή του φαίνεται να αποκλείεται», σημειώνει εισαγωγικά σε σημερινό δημοσίευμά της, με τίτλο "Οι Ελληνες αναμένουν τώρα ελάφρυνση του χρέους", η αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως την Τρίτη η κυβέρνηση στην Αθήνα συμφώνησε με τους πιστωτές σε ένα πακέτο λιτότητας ύψους 3,6 έως 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2018 και το 2019, το οποίο προβλέπει περικοπές στις συντάξεις έως 18% και τη μείωση του αφορολόγητου ποσού από 8.636 ευρώ σε 5.681 ευρώ, ενώ ως αντιστάθμισμα οι φτωχότερες οικογένειες θα λάβουν επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με την "Κουρίρ", θα διευκολυνθούν οι απολύσεις, θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και αυτά θα αποτελέσουν δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνον μία οριακή πλειοψηφία 153 εδρών στο σύνολο των 300.

Η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" σε εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο "Ο Σόιμπλε χαλάει το πάρτι των Ελλήνων", αναφερόμενη στα συμφωνηθέντα, παρατηρεί πως θα μπορούσε να ήταν μία ευχάριστη Τρίτη. Και αυτό, καθότι ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ξεπεράστηκε η διένεξη για τις μεταρρυθμίσεις, οι αγορές εμφανίστηκαν ανακουφισμένες, το ευρώ ενισχύθηκε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έπεσαν τόσο όσο ποτέ μετά το 2014. Όμως κατόπιν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες ότι πρόκειται για μία "προσωρινή συμφωνία", όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και έπειτα ήλθε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μέσω του υπουργείου του ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος δεν έχει τελειώσει, πρέπει να αποσαφηνιστεί το αποκαλούμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως σημειώνει η "Ντι Πρέσε", προφανώς υπάρχουν διαφορές ως προς τον όρο "μεσοπρόθεσμο", καθώς το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ένα πλεόνασμα 2,2% το 2018, το 2019 έως το 2021 ένα 3,5% και κατόπιν να υπάρξει μία μείωση στο 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο Σόιμπλε άφησε νωρίτερα να εννοηθεί πως τα πλεονάσματα του 3,5% πρέπει να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο λόγος για αυτή την αυστηρή στάση του Σόιμπλε πρέπει να βρίσκεται στην αντιπαράθεση ως προς την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτόν τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, για την οποία δεν θέλει να ακούει η Γερμανία, εκτίμησε ότι ανοίγει μετά την χθεσινή επίτευξη συμφωνίας ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας πως «υπήρξε λευκός καπνός» και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σε όλα τα θέματα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνονται αναφορές στο χρέος και στις συχνές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ως προς αυτό ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά από μία περαιτέρω διαγραφή χρέους την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, και στην οποία επιμένουν η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ένα επιπλέον εμπόδιο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ελληνική Βουλή, όπου θα πρέπει να περάσει σε νόμους τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές ως προς την αγορά εργασίας, τον τομέα της ενέργειας, όπως επίσης τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας, επισημαίνει η "Ντι Πρέσε".

Σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα που τιτλοφορεί "Η Αθήνα αποδέχεται ("καταπίνει") περαιτέρω συμφωνία λιτότητας έως το 2021", η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" σημειώνει εισαγωγικά πως για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αποδέχθηκε νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν την τρέχουσα δανειακή συμφωνία.

Αφού γίνονται αναφορές στην πορεία «των διαπραγματεύσεων επί των διαπραγματεύσεων», στις εξαγγελίες της "αριστερής κυβέρνησης" πως η συμφωνία δεν θα προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε μέτρα λιτότητας, επισημαίνεται πως η Αθήνα υποχρεώνεται σε νέους στόχους λιτότητας έως το 2021 και μετά, δηλαδή πέραν του χρόνου που προβλεπόταν στη δανειακή συμφωνία του 2015 και η οποία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, για τους οποίους η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, κάνει λόγο για ένα "τέταρτο πρόγραμμα λιτότητας", το οποίο δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή.

Στην ανταπόκριση παρουσιάζονται αναλυτικά οι «νέες υποχρεώσεις» που αναλαμβάνει η Αθήνα και οι χρόνοι μέσα στους οποίους υποχρεούται να τις εκπληρώσει, ενώ αναφέρεται πως η "προσωρινή τεχνική συμφωνία" πρέπει να επικυρωθεί έως τη σύνοδο του Eurogroup στις 22 Μαΐου, αφού νωρίτερα θα πρέπει να έχει περάσει από την ελληνική Βουλή όπου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διαθέτει πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων.

Σύμφωνα με την "Ντερ Στάνταρντ", νέο στοιχείο είναι η επανάκαμψη του ΔΝΤ στη συμφωνία των πιστωτών με την Αθήνα, που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ελαφρύνσεις στο χρέος, ταυτόχρονα όμως το Μνημόνιο που κλείνει η κυβέρνηση Τσίπρα με το ΔΝΤ προβλέπει όρους για μελλοντικές κοινωνικές παροχές οι οποίες θα επιτρέπονται μόνον εφόσον η Αθήνα θα υπερβαίνει κατά επιπλέον 0,2% το πλεόνασμα του 3,5% στον προϋπολογισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPAIDEYTIKOS
Επιστολή απόγνωσης των εκπαιδευτικών με αναπηρίες προς τον Υπουργό Παιδείας
Για πόσο ακόμα οι εκπαιδευτικοί με αναπηρίες των ιδίων ή μελών της οικογενείας θα βιώνουν τις ‘μεταρρυθμίσεις’ υπέρ της ‘συμπερίληψης’ ως ‘κενό...
Επιστολή απόγνωσης των εκπαιδευτικών με αναπηρίες προς τον Υπουργό Παιδείας