Thumbnail
Κόσμος

Ενα ανήλικο κορίτσι κάτω των 15 ετών «παντρεύεται» κάθε επτά δευτερόλεπτα, αναφέρει νέα έκθεση της οργάνωσης Save the Children.

Στην έκθεση επισημαίνεται και ο κίνδυνος για τα προσφυγόπουλα, καθώς για πολλές ξεριζωμένες οικογένειες ο «γάμος» φαντάζει λύση προστασίας των κοριτσιών από την φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Κορίτσια ηλικίας μόλις 10 ετών υποχρεώνονται να «παντρεύονται»  πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Ινδία και η Σομαλία.

Και φυσικά, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση ο «γάμος» σε αυτή την ηλικία ανοίγει έναν κύκλο μειονεκτημάτων που ακολουθεί το κορίτσι σε όλη του την ζωή.

Οι συγκρούσεις, η φτώχεια, η ανθρωπιστική καταστροφή είναι μερικοί από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που αφήνουν τα κορίτσια εκτεθειμένα σε αυτούς τους «γάμους». 

«Τα κορίτσια στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στην σωστή ανάπτυξη και κυρίως στην παιδική ηλικία» λέει η επικεφαλής της οργάνωσης Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ.

Τα κορίτσια που "παντρεύονται" τόσο νωρίς δεν μπορούν τις περισσότερες φορές να πάνε στο σχολείο, είναι πολύ πιθανόν να πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμών.

Ακολουθεί η εγκυμοσύνη και η έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του HIV .

 

Κορίτσι από την Πεσαβάρ του Πακιστάν
Save the Children

Η έκθεση που τιτλοφορείται «Και το τελευταίο κορίτσι» βαθμολογεί τις χώρες με βάση την εκπαίδευση, τους παιδικούς γάμους, τις εγκυμοσύνες εφήβων, τους θανάτους στη γέννα και τον αριθμό των γυναικών που κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή. 

Το Τσαντ, η Νιγηρία, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και η Σομαλία είναι στο τέλος της λίστας.

Ενα από τα συμπεράσματα είναι ότι τα κορίτσια που επηρεάζονται από τους πολέμους και τις συγκρούσεις στις χώρες τους είναι πιο πιθανό να «παντρευτούν» .

Οπως αναφέρεται στην έκθεση πολλές οικογένειες προσφύγων πιστεύουν ότι έτσι θα προστατεύσουν τα παιδιά τους από την φτώχεια και την σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Είμαι ένα παιδί που μεγαλώνει ένα παιδί»  

«Η ημέρα του γάμου μου πίστευα ότι θα ήταν μια σπουδαία ημέρα, αλλά δεν ήταν. Ηταν μόνο δυστυχία. Ημουν πολύ λυπημένη», λέει η "Σαχάρ" από τον Λίβανο που «παντρεύτηκε στα 13 της έναν 20χρονο και τώρα στα 14 της είναι έγκυος δυο μηνών.

 «Νιώθω ευλογημένη που θα αποκτήσω παιδί, αλλά είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώνει ένα άλλο παιδί». 

Παντρεμένη, έγκυος και χωρισμένη στα 12 της χρόνια

 

Κορίτσι 17 χρονών με την κόρη της 5 ετών στην Αιθιοπία
Save the Children

Ταμρέα, 17 ετών από την Αιθιοπία, με την κόρη της 5 ετών:

«Μου βρήκαν σύζυγο όταν ήμουν 12 ετών. Δεν ήθελα να παντρευτώ σε αυτή την ηλικία, αλλά ο πατέρας μου μού είπε ότι δεν υπήρχε κανείς για να με φροντίσει, αφού η μητέρα μου δεν ήταν εκεί. Δεν ήμουν ευτυχισμένη, έκλαιγα. Δεν μπορούσα να συνηθίσω τι σημαίνει γάμος.

Η οικογένεια του αγοριού ήρθε στο σπίτι μου και με ζήτησαν σε γάμο. Ηταν σωματώδης, αλλά δεν γνώριζα πόσο χρονών ήταν. 

Οταν έμεινα έγκυος ο σύζυγος μου με εγκατέλειψε. Οταν γέννησα δεν πήγα σε κλινική, γέννησα στο σπίτι. Πήγα σε κλινική όταν ήμουν έγκυος, αλλά δεν μπόρεσα να ξαναπάω. Η γέννα κράτησε έξι ημέρες.

Τώρα που κοιτάζω πίσω έχω ανάμικτα συναισθήματα. Νιώθω θλίψη αλλά μετά από όλα αυτά τα βάσανα, είδα το μωρό μου και ένιωσα ευτυχισμένη.Αλλά νιώθω και τόσο πολύ οργή. Οταν ακούω ότι κάποιο κορίτσι παντρεύεται δίνω συμβουλές. Δεν θέλω καμία κοπέλα να περάσει αυτά που πέρασα εγώ. Εάν τα κορίτσια πάνε στο σχολείο μπορούν να έχουν μια καλύτερη ζωή. οι φίλες μου πάνε στο σχολείο και νιώθω πολύ άσχημα που εγώ δεν μπορώ». 

Οπως εκτιμά η Unicef ο αριθμός των [παντρεμένων» ανήλικων κοριτσιών θα αυξηθεί από τα 700 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 950 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί
Τι να κάνεις όταν το κινητό σου δεν έχει σήμα σε απομονωμένα μέρη
Αν έχεις βρεθεί σε σημείο όπου το τηλέφωνό σου ψάχνει για γραμμές, υπάρχουν μερικά απλά, αποτελεσματικά και δοκιμασμένα κόλπα που μπορείς να...
Τι να κάνεις όταν το κινητό σου δεν έχει σήμα σε απομονωμένα μέρη
έφυγε από τη ζωή.jpg
Έφυγε από την ζωή γνωστός καθηγητής μαθηματικών, εμβληματική μορφή της εκπαιδευτικής κοινότητας
Η Νεκρώσιμος Ακολουθία για το τελευταίο αντίο πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 19 Ιουλίου 2025
Έφυγε από την ζωή γνωστός καθηγητής μαθηματικών, εμβληματική μορφή της εκπαιδευτικής κοινότητας
παπαδομαρκάκης
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοποίηση τμημάτων ανά σχολική μονάδα 2025-26: Ημερομηνίες για Γυμνάσια-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
Εγγραφο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Παπαδομαρκάκη. Οριστικοποίηση...
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοποίηση τμημάτων ανά σχολική μονάδα 2025-26: Ημερομηνίες για Γυμνάσια-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
syntaxiodotikoekpaideytikon0941.jpg
Αργεί το… ρολόι της σύνταξης – Αλλάζουν όλα σε Ευρώπη και Ελλάδα
«Όλο και πιο μακριά, όλο και πιο αργά» μοιάζει με απόσπασμα από το “Οδυσσέας” του Τζέιμς Τζόυς – μια διαρκής πορεία χωρίς ξεκάθαρο τέλος. Μήπως...
Αργεί το… ρολόι της σύνταξης – Αλλάζουν όλα σε Ευρώπη και Ελλάδα