Thumbnail
Ευρώπη

Ένα σημαντικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, το οποίο επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο με απόλυτα προβλέψιμο τρόπο από τότε που ανακαλύφθηκε η ύπαρξή του το 1960, ξέφυγε φέτος από την αναμενόμενη δραστηριότητα, μια πρωτοφανής εξέλιξη που ίσως φέρει έναν θερμό, υγρό χειμώνα στην Ευρώπη.

Η ατμοσφαιρική ανωμαλία που περιγράφεται στο περιοδικό Science (και παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του Βαγγέλη Πρατικάκη στο in.gr) αφορά την «σχεδόν διετή ταλάντωση», ή QBO, ένα φαινόμενο που αφορά τους ισχυρούς ανέμους της στρατόσφαιρας στη ζώνη του ισημερινού.

Όπως ανακάλυψαν οι μετεωρολόγοι το 1960, οι άνεμοι αυτοί αλλάζουν κατεύθυνση από δυτικοί σε ανατολικοί και ξανά δυτικοί κάθε περίπου 28 μήνες. Η ταλάντωση αυτή ήταν μέχρι σήμερα μια ένα από τα πιο προβλέψιμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Αυτό όμως άλλαξε τον φετινό Φεβρουάριο, όταν μετρήσεις από μετεωρολογικά αερόστατα έδειξαν ότι οι στρατοσφαιρικοί άνεμοι δεν άλλαξαν κατεύθυνση όπως αναμενόταν και παρέμειναν ανατολικοί.

Τα αίτια αυτής της ανωμαλίας δεν είναι σαφή, πιθανότατα όμως σχετίζονται με ατμοσφαιρικά κύματα που ξεκίνησαν χαμηλά στην τροπόσφαιρα και επηρέασαν τελικά την ανώτερη ατμόσφαιρας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, η διατάραξη μιας τόσο σταθερής ταλάντωσης είναι μια άσχημη εξέλιξη όσον αφορά τη δυνατότητα ακριβών μετεωρολογικών προβλέψεων, προειδοποιεί η διεθνής ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε και μελέτησε την πρωτοφανή ανωμαλία.

«Η πρόσφατη διατάραξη της σχεδόν διετούς ταλάντωσης δεν προβλέφθηκε ούτε καν έναν μήνα πριν» λέει ο Σκοτ Όσπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επισημαίνει ακόμα ότι η σχεδόν διετής ταλάντωση πιστεύεται ότι επηρεάζει τον καιρό στην Ευρώπη, με τους δυτικούς ανέμους να αυξάνουν την πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών και υψηλής βροχόπτωσης, και τους ανατολικούς ανέμους να ευνοούν τις ψυχρές και ξηρές συνθήκες. Και αυτό σημαίνει ότι ο φετινός χειμώνας μπορεί να είναι στην Ευρώπη ασυνήθιστα ζεστός και βροχερός, όπως συνέβη εξάλλου και πέρυσι όταν σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες.

Η σχεδόν διετής ταλάντωση αναμένεται να επιστρέψει στην κανονική συμπεριφορά της εντός ενός έτους, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις διαταραχές αυτού του είδους πιο συχνές.

Αν η κλιματική αλλαγή έπαιξε πράγματι ρόλο, η πρωτοφανής ανωμαλία που καταγράφηκε φέτος μπορεί να μην είναι η τελευταία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eforia
Αδιέξοδο για 400.000 πτυχιούχους ΤΕΙ: Το νομικό κενό που τους κρατά εκτός Δημοσίου και επαγγελμάτων
Ένα χρόνιο θεσμικό πρόβλημα υπονομεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης
Αδιέξοδο για 400.000 πτυχιούχους ΤΕΙ: Το νομικό κενό που τους κρατά εκτός Δημοσίου και επαγγελμάτων
lekseis
Λέξεις που λέμε σωστά, αλλά γράφουμε συχνά λάθος – Δείτε τα πιο συνηθισμένα ορθογραφικά λάθη
Tα ορθογραφικά λάθη δεν αποτελούν ένδειξη έλλειψης παιδείας, αλλά δείχνουν την πολυπλοκότητα της ελληνικής γλώσσας.
Λέξεις που λέμε σωστά, αλλά γράφουμε συχνά λάθος – Δείτε τα πιο συνηθισμένα ορθογραφικά λάθη
καπακια
Το καπάκι που «εκτοξεύεται» — Τι συμβαίνει όταν ανοίγεις ένα ανθρακούχο μπουκάλι;
Ανοίγεις ένα παγωμένο ανθρακούχο ποτό. Αν έχεις κουνήσει το μπουκάλι, το καπάκι εκτοξεύεται! Τι μηχανισμός το προκαλεί;
Το καπάκι που «εκτοξεύεται» — Τι συμβαίνει όταν ανοίγεις ένα ανθρακούχο μπουκάλι;
athitismos-treximo.jpg
Ιαπωνικό Περπάτημα: Η απλή άσκηση που βελτιώνει την υγεία με 30 λεπτά την ημέρα
Το ιαπωνικό περπάτημα είναι η νέα παγκόσμια τάση γυμναστικής που ενισχύει την υγεία και τη φυσική κατάσταση με μόλις 30 λεπτά άσκησης, χωρίς εξοπλισμό
Ιαπωνικό Περπάτημα: Η απλή άσκηση που βελτιώνει την υγεία με 30 λεπτά την ημέρα