Την έντονη ανησυχία τους για την εκρηκτική αύξηση των ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια εκφράζουν οι παιδίατροι της χώρας, ζητώντας άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο την προστασία των ανηλίκων.
Η παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο όπου τα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό, καθώς μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2026 έχουν καταγραφεί ήδη δεκάδες περιστατικά τραυματισμών, ενώ το 2025 σημειώθηκαν περισσότερα από 100 ατυχήματα, μεταξύ των οποίων και θανατηφόρα.
Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα στην Ηλεία, όπου ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του ενώ οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι.
Όπως τονίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες τραυματισμών για παιδιά και εφήβους, με εκατοντάδες νοσηλείες να καταγράφονται ετησίως.
«Δεν είναι παιχνίδι, αλλά όχημα»
Σε ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Νταλούκας επισημαίνει ότι η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα ηλεκτρικά πατίνια ως παιχνίδι.
«Δεν αντέχουμε να θρηνήσουμε άλλα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση τους από ανηλίκους κάτω των 16 ετών πρέπει να απαγορευτεί πλήρως, ενώ ζητά και αυστηρότερη εποπτεία, υποχρεωτική χρήση κράνους και εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια.
Παράλληλα, θέτει ζήτημα ευθύνης των γονέων, αλλά και των επιχειρήσεων που διαθέτουν τα οχήματα προς ενοικίαση ή πώληση χωρίς επαρκείς περιορισμούς.
Ένα ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων
Οι παιδίατροι δεν περιορίζονται σε επισημάνσεις, αλλά καταθέτουν συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Πολιτεία, που περιλαμβάνει:
- Αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για χρήση ηλεκτρικών πατινιών.
- Υποχρεωτική χρήση κράνους για όλους τους ανηλίκους.
- Νομοθετική κατοχύρωση ευθύνης γονέων σε περίπτωση παραβάσεων.
- Περιορισμούς στην πώληση και τεχνικούς «κόφτες» ταχύτητας.
- Ενίσχυση της εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας στα σχολεία.
- Εκστρατείες ενημέρωσης γονέων και παιδιών για τους κινδύνους.
- Δημιουργία μητρώου καταγραφής ατυχημάτων για καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και αντανακλαστικά για να χειριστούν ένα όχημα που κινείται σε δημόσιο δρόμο, ακόμη κι αν πρόκειται για μικροκινητικότητα.
Tα ηλεκτρικά πατίνια μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο μέσο μετακίνησης, αλλά μόνο μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα μετατρέπονται σε πηγή κινδύνου για ανηλίκους.
Το αίτημα των παιδιάτρων πλέον μεταφέρεται στο πολιτικό επίπεδο, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται κρίσιμο για το αν θα προχωρήσουν νέες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στην Ελλάδα.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom