sperma
Νέα επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής ποιότητας του σπέρματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο παραμένει το σπέρμα στον οργανισμό, τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά του, με σημάδια όπως βλάβες στο DNA, αυξημένο οξειδωτικό στρες, μειωμένη κινητικότητα και χαμηλότερη βιωσιμότητα.

Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο βιολόγος Κρις Σανγκβί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βασίστηκε σε μετα-ανάλυση 115 ερευνών που αφορούσαν σχεδόν 55.000 άνδρες, καθώς και 56 μελέτες σε 30 διαφορετικά είδη ζώων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με τον χρόνο αποθήκευσής του στον οργανισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μέχρι σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποχή δύο έως επτά ημερών πριν από εξετάσεις σπέρματος ή διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα σπέρματος. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα μπορεί να ωφεληθεί από πιο σύντομη αποχή.

Σε κλινική δοκιμή με 453 ζευγάρια, τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα όταν η αποχή των ανδρών ήταν μικρότερη των δύο ημερών (46%) σε σύγκριση με αποχή δύο έως επτά ημερών (36%). Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ισορροπία μεταξύ ποσότητας και ποιότητας είναι κρίσιμη: πολύ σύντομη αποχή μπορεί να σημαίνει λιγότερο σπέρμα, ενώ πολύ μεγάλη αποχή οδηγεί σε φθορά.

Στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, καθώς ακόμη και μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να είναι επαρκής για τη γονιμοποίηση. Παράλληλα, η παραδοσιακή σύσταση για αποχή δύο έως επτά ημερών παραμένει σημαντική για διαγνωστικούς σκοπούς, ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Η ύποπτη λέξη που προδίδει χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Μια απλή λέξη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις φοιτητικές εργασίες, καθώς φαίνεται να εμφανίζεται...
Η ύποπτη λέξη που προδίδει χρήση τεχνητής νοημοσύνης