Ενδεχόμενο για απεργία στα βενζινάδικα - Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων
Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί διαδοχικές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων του κλάδου. Εκεί αναμένεται να επικυρωθεί η μορφή των κινητοποιήσεων, με το σενάριο για γενικό «λουκέτο» να παραμένει στο τραπέζι

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται ο κλάδος των εμπόρων υγρών καυσίμων, με το ενδεχόμενο μιας πανελλαδικής απεργίας να συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες. Η έντονη δυσαρέσκεια των πρατηριούχων πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για επαναφορά του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων

Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί διαδοχικές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων του κλάδου. Εκεί αναμένεται να επικυρωθεί η μορφή των κινητοποιήσεων, με το σενάριο για γενικό «λουκέτο» να παραμένει στο τραπέζι.

Εκπρόσωπος των πρατηριούχων, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση δεν είναι ο εκβιασμός της κυβέρνησης ή της κοινωνίας, αλλά η επιβίωση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται ενώ τα έσοδα περιορίζονται από τις διοικητικές παρεμβάσεις στις τιμές.

Τα δύο εναλλακτικά αιτήματα προς το Υπουργείο

Προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη, οι πρατηριούχοι θέτουν στην κυβέρνηση δύο συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση της αγοράς:

  1. Τη θέσπιση μιας επίσημης τιμής αναφοράς για τα καύσιμα.

  2. Τη διαμόρφωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους στα 12 λεπτά ανά λίτρο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα επιβαρύνει την τελική τιμή για τον καταναλωτή, αλλά θα διασφαλίσει τη λειτουργία των πρατηρίων.

Σημειώνεται ότι το ισχύον πλαίσιο επιβάλλει ανώτατο περιθώριο κέρδους 12 λεπτών στα πρατήρια και 5 λεπτών στις εταιρείες εμπορίας, ρύθμιση που ο κλάδος θεωρεί άδικη και οικονομικά ασύμφορη.

Η «ακτινογραφία» της τιμής και οι ευθύνες

Οι επαγγελματίες του χώρου υπογραμμίζουν ότι η ακρίβεια στις αντλίες δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά σε παράγοντες που βρίσκονται νωρίτερα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επισημαίνουν ότι το τελικό κόστος επηρεάζεται από τις διεθνείς τιμές, τα μεταφορικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (γεωγραφική θέση, όγκος πωλήσεων).

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι το μεγαλύτερο βάρος στην τσέπη του πολίτη προέρχεται από την κρατική φορολογία. Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) επιβαρύνουν κάθε λίτρο βενζίνης με περίπου 1,10 ευρώ, ποσό που παραμένει σταθερό ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων της αγοράς ή των περιθωρίων κέρδους των ιδιωτών.

Εάν οι διαβουλεύσεις των επόμενων 24ώρων αποβούν άκαρπες, η αγορά καυσίμων ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές αναταράξεις, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στις μετακινήσεις και την τροφοδοσία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos
Σοκ στα Χανιά: Δέκα συλλήψεις για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 17χρονης - Εντοπίστηκε βίντεο
Συγκεκριμένα, στην αποτρόπαια πράξη φέρονται να συμμετείχαν ένας 15χρονος, ένας 17χρονος, ένας 18χρονος, ένας 21χρονος και ένας 27χρονος
Σοκ στα Χανιά: Δέκα συλλήψεις για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 17χρονης - Εντοπίστηκε βίντεο
ντουντούκα διαμαρτυρία
Εκπαιδευτικοί του Έβρου ζητούν άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και κλείσιμο των βάσεων
Κάλεσμα σήμερα σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη
Εκπαιδευτικοί του Έβρου ζητούν άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και κλείσιμο των βάσεων
ολμε
ΟΛΜΕ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 23 Μαρτίου ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις
Η απάντηση των εκπαιδευτικών στις δικαστικές διώξεις συναδέλφων τους
ΟΛΜΕ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 23 Μαρτίου ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις
venzini-epidoma.jpg
Ενδεχόμενο για απεργία στα βενζινάδικα - Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων
Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί διαδοχικές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων...
Ενδεχόμενο για απεργία στα βενζινάδικα - Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων