σούπερ μάρκετ
Η επιστροφή του πλαφόν στο κέρδος - «Ονοματοδοσία» και αυστηρότερα πρόστιμα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η επακόλουθη αστάθεια στις διεθνείς τιμές ενέργειας απειλούν να τροφοδοτήσουν ένα νέο, σφοδρό κύμα ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά. Με τα Στενά του Ορμούζ να παραμένουν εστία ανησυχίας για το μεταφορικό κόστος, το Υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί μια δέσμη μέτρων με στόχο να περιορίσει τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Κεντρικό πυλώνα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η επαναφορά του πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους. Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης του 2022, είχε παύσει να ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά πως η κατάργησή του οδήγησε σε ανατιμήσεις σε περισσότερους από 11.000 κωδικούς προϊόντων, γεγονός που καθιστά την επανενεργοποίησή του επιβεβλημένη για τη συγκράτηση των τιμών.

Μια σημαντική αλλαγή που εξετάζεται αφορά τη στρατηγική της «δημόσιας διαπόμπευσης» των επιχειρήσεων που παρανομούν. Σήμερα, η επωνυμία μιας εταιρείας δημοσιοποιείται μόνο εάν το πρόστιμο για αισχροκέρδεια ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δραστική μείωση αυτού του ορίου, πιστεύοντας ότι ο φόβος της πλήρους αποκάλυψης της ταυτότητας των παραβατών λειτουργεί πιο αποτρεπτικά από την ίδια τη χρηματική ποινή.

Στο πλαίσιο του νέου πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, ενισχύεται ο ρόλος του καταναλωτή ως ελεγκτικού μηχανισμού.

  • Η εφαρμογή «MyKataggelies»: Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας απευθείας στις αρχές.

  • Μέτρα κατά του shrinkflation: Καθιερώνεται η υποχρεωτική ειδική σήμανση στα ράφια για εκείνα τα προϊόντα στα οποία η ποσότητα έχει μειωθεί, ενώ η τιμή έχει παραμείνει σταθερή ή έχει αυξηθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Conference
Ημερίδα για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδασκαλία διοργανώνει ο ΠΑΣΥΚΑΓΑ
Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με θεματικές από την ενταξιακή εκπαίδευση έως την τεχνητή νοημοσύνη στην τάξη
Ημερίδα για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδασκαλία διοργανώνει ο ΠΑΣΥΚΑΓΑ
Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
Σοφία Ζαχαράκη: Με αντικειμενικά κριτήρια η διάθεση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων
«Υποχρεωτική η αίτηση οριστικής τοποθέτησης για όσους είναι στη διάθεση» – Οι δικλείδες ασφαλείας για τις κοινές ειδικότητες και ο ρόλος του «Μίτος»
Σοφία Ζαχαράκη: Με αντικειμενικά κριτήρια η διάθεση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων
Με πανό στο αίθριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέδειξαν τη πολυπολιτισμική ταυτότητα του σχολείου τους
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης έστειλαν μήνυμα συμπερίληψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Με πανό στο αίθριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέδειξαν τη πολυπολιτισμική ταυτότητα του σχολείου τους
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης έστειλαν μήνυμα συμπερίληψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο