άσκηση στη μέση ηλικία
Το σώμα μπορεί να μη γυρίζει πίσω τον χρόνο. Μπορεί, όμως, να τον διαχειρίζεται καλύτερα και αυτό ξεκινά με την απόφαση να παραμείνουμε ενεργοί.

Η αίσθηση ότι μεγαλώνουμε σωματικά δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η μείωση της φυσικής απόδοσης ξεκινά νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουν πολλοί, ήδη από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής. Ωστόσο, το μήνυμα των ειδικών είναι ξεκάθαρο: η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει ουσιαστικά αυτή τη διαδικασία, ακόμη κι αν ξεκινήσει αργότερα.

Μια εκτεταμένη, πολυετής έρευνα του Karolinska Institutet, στο πλαίσιο της Swedish Physical Activity and Fitness Study (SPAF), παρακολούθησε επί 47 χρόνια άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 16 έως 63 ετών. Οι επιστήμονες κατέγραφαν συστηματικά τη φυσική τους κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή, επιδιώκοντας να χαρτογραφήσουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, ξεχωρίζουν για έναν βασικό λόγο: βασίζονται στην παρακολούθηση των ίδιων ατόμων για δεκαετίες και όχι σε συγκρίσεις διαφορετικών ηλικιακών ομάδων σε μία μόνο χρονική στιγμή, κάτι που συνηθίζεται σε πολλές μελέτες.

Η καμπή των 35 ετών

Τα δεδομένα δείχνουν ότι γύρω στα 35 ξεκινά σταδιακά η μείωση της φυσικής απόδοσης και της μυϊκής ισχύος, ανεξάρτητα από το πόσο καλή ήταν η φυσική κατάσταση κάποιου στα νεανικά του χρόνια. Από εκεί και πέρα, η πτώση συνεχίζεται προοδευτικά και με την πάροδο των ετών επιταχύνεται.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η εξέλιξη είναι μη αναστρέψιμη. Οι συμμετέχοντες που αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα κατά την ενήλικη ζωή κατέγραψαν βελτίωση της απόδοσής τους από 5% έως 10%. Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι το σώμα διατηρεί την ικανότητα προσαρμογής και ενδυνάμωσης, ακόμη και μετά την έναρξη της φθοράς.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Maria Westerståhl, η κίνηση δεν σταματά πλήρως τη φυσιολογική μείωση των επιδόσεων, μπορεί όμως να την επιβραδύνει σημαντικά και να διατηρήσει υψηλότερα επίπεδα λειτουργικότητας.

Η έρευνα συνεχίζεται

Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν νέα αξιολόγηση των συμμετεχόντων όταν φτάσουν τα 68 τους χρόνια, ώστε να εξετάσουν πώς η φυσική κατάσταση σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, τη συνολική υγεία και τους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης.

Παράλληλα, επιχειρούν να κατανοήσουν γιατί η κορύφωση της φυσικής απόδοσης φαίνεται να εντοπίζεται περίπου στα 35 και για ποιον λόγο, παρά τα οφέλη της άσκησης, η φθορά δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως.

Η άσκηση ως επένδυση ζωής

Η σταδιακή μείωση της δύναμης και της αντοχής μετά τα 35 είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία. Δεν αποτελεί, όμως, καταδίκη. Τα ευρήματα της σουηδικής έρευνας υπενθυμίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα δεν αφορά αποκλειστικά τη νεότητα ή την αισθητική, αλλά τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής σε κάθε ηλικία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
Αβεβαιότητα για τα όρια ηλικίας και νέες ρυθμίσεις απασχόλησης ενισχύουν το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
Μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο αγώνα δρόμου παρά παιδαγωγική διαδικασία.
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης