Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν επίδομα έως 300 ευρώ

Κοινωνία 0

Πώς η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την καύση θερμίδων

Γυμναστική
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η γυμναστική συνεχίζει να επηρεάζει τον οργανισμό ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης, αυξάνοντας τη συνολική ενεργειακή δαπάνη της ημέρας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences εξέτασε πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει το συνολικό “ενεργειακό ισοζύγιο” του σώματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αύξηση της κίνησης δεν οδηγεί σε μείωση της ενέργειας που ξοδεύεται σε άλλες λειτουργίες, όπως η αναπνοή ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Με άλλα λόγια, η καύση θερμίδων από την άσκηση δεν "αναιρείται" από τον οργανισμό.

Πώς μετρήθηκε η ενεργειακή δαπάνη

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ειδικά ισότοπα οξυγόνου και υδρογόνου και παρείχαν δείγματα ούρων για δύο εβδομάδες. Η ανάλυση αυτών των ισοτόπων επέτρεψε τον υπολογισμό της συνολικής παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και, κατ’ επέκταση, της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Παράλληλα, η κίνηση καταγραφόταν με αισθητήρα στη μέση, καταγράφοντας τη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 άτομα ηλικίας 19 έως 63 ετών, με επίπεδα δραστηριότητας από σχεδόν καθιστική ζωή έως έντονη άσκηση αντοχής.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Η ανάλυση αποκάλυψε σαφή σχέση: όσο περισσότερο κινούνταν οι συμμετέχοντες, τόσο αυξανόταν η συνολική ενεργειακή δαπάνη τους. Ο οργανισμός δεν μείωνε την κατανάλωση ενέργειας για βασικές λειτουργίες, όπως η κυκλοφορία του αίματος ή η αναπνοή, για να αντισταθμίσει την αυξημένη δραστηριότητα. Επιπλέον, όσοι ήταν πιο δραστήριοι περνούσαν λιγότερο χρόνο σε καθιστική θέση.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Kevin Davy, τόνισε ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν το μοντέλο της προσθετικής ενεργειακής δαπάνης, όπου η ενέργεια που καίγεται από την άσκηση προστίθεται στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο, χωρίς να κόβεται από άλλες λειτουργίες του σώματος.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία