Εικονικό τροχαίο
Μια πρωτότυπη δράση για την Οδική ασφάλεια διοργάνωσε σχολείο στα Χανιά - Οι μαθητές είδαν από κοντά τον Απεγκλωβισμό τραυματία, ασθενοφόρα και προσομοιωτές ατυχήματος (βίντεο)

Με ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα ρεαλιστικό εκπαιδευτικό σενάριο κορυφώθηκαν σήμερα στα Χανιά οι δράσεις ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια μαθητών Γυμνασίου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του 4ου Γυμνασίου Χανίων και του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων γύρω από ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής και πρόληψης ατυχημάτων.

Το πρωί της Πέμπτης, στον χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε προσομοίωση τροχαίου ατυχήματος, στην οποία οι μαθητές παρακολούθησαν απεγκλωβισμό τραυματία από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, καθώς και τη διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Η δράση, όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί και διοργανωτές, στόχευε να αναδείξει τη σοβαρότητα και τις συνέπειες των τροχαίων στην καθημερινότητα.

Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και να βιώσουν την αίσθηση της σύγκρουσης, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες, μέσα από βιωματικές ασκήσεις που προσέφερε η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του ΕΒΕ Χανίων. Ο πρόεδρός της, Γιώργος Γαϊτανόπουλος, περιέγραψε αναλυτικά τις τεχνικές του εικονικού τροχαίου και τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιήθηκαν.

Όπως μεταδίδει το zarpanews.gr, ο νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Χανίων, Αντώνης Κρασουδάκης, μιλώντας στους μαθητές τόνισε ότι τα τροχαία αποτελούν «κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 14 έως 29 ετών», αναφέροντας πως οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις πλήττουν συχνά ποδηλάτες, οδηγούς δικύκλων και πεζούς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Χριστίνα Λυγιδάκη, υπογράμμισε πως οι δράσεις αυτές είχαν σχεδιαστεί ώστε «με τον πιο ζωντανό τρόπο να δείξουν στα παιδιά τι μπορεί να συμβεί αν δεν προσέξουμε στον δρόμο». Σύμφωνα με την ίδια, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν ενεργά, ενώ αρκετοί από τους εφήβους δήλωσαν πως η εμπειρία ήταν συγκλονιστική.

Η διοικήτρια της Τροχαίας Χανίων, Ευστρατία Κουλαρά, σημείωσε ότι η οδική ασφάλεια «είναι υπόθεση όλων», τονίζοντας πως η ενημέρωση πρέπει να ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και από τις ίδιες τις οικογένειες: «Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι θα εμπλακούμε με την οδήγηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε τροχαίο συνδέεται με επιλογές και ευθύνη», ανέφερε.

Για «δράση ζωής» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, επισημαίνοντας ότι η πρόληψη μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η οδική παιδεία πρέπει να ενσωματωθεί στα σχολικά προγράμματα.

eikonoiko troxaio

Στις δράσεις συμμετείχαν συντονισμένα η Τροχαία Χανίων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη συνεργασίας για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων στις νεανικές ηλικίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
Πότε ένας εκπαιδευτικός ή ένας δημόσιος υπάλληλος τίθεται αυτομάτως εκτός υπηρεσίας – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδίκαιη αργία
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
axiologisi-ekpaideftikon
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας
Aρχίζει η αξιολόγηση και των μονίμων εκπαιδευτικών σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα - Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθούν οι σχολικοί...
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας