Thumbnail
Το εφάπαξ στο Δημόσιο υπολογιζόταν — και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί — με βάση τα έτη ασφάλισης που είχαν συμπληρωθεί ως το 31/12/2013 και με βάση τον μέσο όρο αποδοχών της πενταετίας 2009‑2013. 

Μετά το 2014, οι εισφορές που καταβάλλονται για εφάπαξ μπαίνουν πλέον σε ατομικό «λογαριασμό» — κάτι που σημαίνει ότι το μέρος του εφάπαξ που αφορά τα έτη μετά το 2013 είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις καταβληθείσες εισφορές και όχι με παλιότερες συνθήκες αποδοχών. 

Ουσιαστικά, για όσους είχαν πολλά έτη πριν το 2014, το «παλιό» σύστημα παρείχε «γενναιότερο» εφάπαξ. Για όσους όμως είχαν πολλά έτη μετά το 2014, το εφάπαξ εξαρτάται πλέον από το άθροισμα των εισφορών — χωρίς εγγύηση ότι θα φτάσουν τα ποσά του παρελθόντος.

Τι αλλάζει από το 2025

Από το 2025, εφαρμόζεται εμπέδωση του «διπλού συστήματος» υπολογισμού: ένα μέρος του εφάπαξ προκύπτει από τα έτη ως το 2013 με παλιά εισφορικά/αποδοχικά δεδομένα, και ένα άλλο μέρος από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μετά το 2014. 

Πρακτικά, αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση του εφάπαξ για όσους έχουν μικρό «παλιό» χρόνο (ήτοι πριν το 2014), και μεγάλο μέρος του συντάξιμου χρόνου τους μετά το 2014 — δεδομένου ότι το νέο σύστημα δεν αποδίδει τόσα, όσο το παλιό. 

Τα στοιχεία για το 2025 δείχνουν πτώση του μέσου εφάπαξ στο Δημόσιο: για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ — μετά τις αλλαγές — καταγράφεται στα 23.275 ευρώ, έναντι 24.417 ευρώ το 2023. 

Ποιοι κερδίζουν — ποιοι χάνουν

Κερδίζουν (ή τουλάχιστον λιγότερο πλήττονται):

  • Όσοι έχουν μεγάλο μέρος της ασφαλιστικής τους διαδρομής έως το 2013 (πρόσληψη νωρίτερα, πολλά έτη πριν το 2014). Για αυτούς, μεγάλο μέρος του εφάπαξ υπολογίζεται με παλιές, συχνά πιο ευνοϊκές, αποδοχές και συνθήκες.
  • Συνταξιούχοι των οποίων το εφάπαξ καταβάλλεται πριν τις αλλαγές — δηλαδή όσοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έγκαιρα — εξαιρούνται από τις μειώσεις. 

Χάνουν (ή αντιμετωπίζουν μείωση):

  • Όσοι έχουν μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους χρόνου μετά το 2013 — δηλαδή περισσότεροι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι ή όσοι διορίστηκαν αργότερα. Το εφάπαξ τους θα είναι πιο χαμηλό, καθώς βασίζεται πλέον σε εισφορές και όχι σε «παλιές» αποδοχές.
  • Η διαφορά μπορεί να είναι σημαντική: σύμφωνα με παραδείγματα, δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη στη σύνταξη το 2025 μπορεί να πάρει περίπου 25.069 €, ενώ με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας το 2018 είχε λάβει ~32.038 €, δηλαδή ~7.000 € λιγότερα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη
ΟΙΕΛΕ: Από τη «Βιολάντα» στα ιδιωτικά σχολεία – Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία
Η παραλίγο τραγωδία σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης φέρνει ξανά στο φως την επικίνδυνη αδιαφορία των αρχών
ΟΙΕΛΕ: Από τη «Βιολάντα» στα ιδιωτικά σχολεία – Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία
xilodarmos
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση από συμμαθήτριές της
Δύο ανήλικες την χτυπούσαν και άλλες δύο βιντεοσκοπούσαν την επίθεση
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση από συμμαθήτριές της
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης για το δυστύχημα στη Ρουμανία: «Βαθιά συγκλονισμένος για τον χαμό 7 οπαδών του ΠΑΟΚ»
Μητσοτάκης: Βαθιά συγκλονισμένος πληροφορήθηκα το δυστύχημα με τους 7 οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
Μητσοτάκης για το δυστύχημα στη Ρουμανία: «Βαθιά συγκλονισμένος για τον χαμό 7 οπαδών του ΠΑΟΚ»
Μαθητές δίνουν πανελλήνιες, κάθονται σε θρανία και τους μιλάει δασκάλα
Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Υγεία του Εγκεφάλου Brain Health School Challenge – Ελλάδα 2025–2026
Πώς μαθαίνει ο εγκέφαλός μας; Τι τον κουράζει, τι τον ενισχύει και τι τον κάνει να ανθίζει;
Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Υγεία του Εγκεφάλου Brain Health School Challenge – Ελλάδα 2025–2026