μανιταρι
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τη φονική πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μορφή ζωής που όχι μόνο επιβιώνει αλλά και ευδοκιμεί μέσα σε έντονα ραδιενεργό περιβάλλον.

Ο Cladosporium sphaerospermum, ένας μαύρος μύκητας, βρέθηκε να αναπτύσσεται στους εγκαταλελειμμένους τοίχους του αντιδραστήρα. Τα στελέχη του φαίνεται ότι αναπτύσσονται ταχύτερα παρουσία ακτινοβολίας και ακόμη κινούνται προς αυτήν. Με άλλα λόγια, αντί να καταστρέφεται από την επιβλαβή ακτινοβολία, ο μύκητας τη χρησιμοποιεί για να "τροφοδοτεί" την ανάπτυξή του.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μύκητας μπορεί να μετατρέπει τις ακτίνες γάμμα, ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ακτινοβολίας, σε χημική ενέργεια, παρόμοια με τη διαδικασία φωτοσύνθεσης στα φυτά. Η μελανίνη, η χρωστική που του δίνει το μαύρο χρώμα, φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι η θεωρία, που ονομάστηκε "ραδιοσύνθεση", χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση.

Το ενδιαφέρον του μύκητα δεν περιορίζεται στη γη. Η NASA εξετάζει πλέον τη χρήση του για την κατασκευή "βιολογικών τούβλων", ελαφρών δομικών υλικών που θα μπορούσαν να προστατεύουν διαστημικές βάσεις σε Σελήνη και Άρη από την κοσμική ακτινοβολία. Σε πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο μύκητας αναπτύχθηκε 21 φορές ταχύτερα υπό διαστημική ακτινοβολία και απέτρεψε σημαντικό μέρος της, καθιστώντας τον υποψήφιο για την ασφάλεια των μελλοντικών αστροναυτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτητές
Αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για έξι χρόνια «κοροϊδίας» των αποφοίτων
Έξι χρόνια καθυστέρηση στην αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ: Χιλιάδες απόφοιτοι ζητούν άμεση λύση και σαφές χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας
Αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για έξι χρόνια «κοροϊδίας» των αποφοίτων
Υπουργείο Τουρισμού
Σάλος στις ΑΣΤΕ: Εξαφανίζουν τα Αγγλικά και κόβουν 80% τις ξένες γλώσσες
Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΚ): Μείζον πλήγμα στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος καταγγέλλουν οι καθηγητές
Σάλος στις ΑΣΤΕ: Εξαφανίζουν τα Αγγλικά και κόβουν 80% τις ξένες γλώσσες