Thumbnail
Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα σε 400.000 άτομα δείχνει αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά προβλήματα

Στην εποχή της ταχύτητας, τα έτοιμα γεύματα αποτελούν εύκολη λύση για όσους δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Ωστόσο, μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health – Europe προειδοποιεί ότι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να κοστίσει ακριβά στην υγεία.

Η έρευνα, που παρακολούθησε πάνω από 400.000 άτομα ηλικίας 35 έως 74 ετών για σχεδόν 16 χρόνια, κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα: η υψηλή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από σοβαρές ασθένειες. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου από νόσο Πάρκινσον ήταν 23% υψηλότερος σε όσους κατανάλωναν συστηματικά τέτοιου τύπου τρόφιμα, ενώ καταγράφηκε αύξηση κατά 11% για θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 5–9% για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από πεπτικές νόσους ήταν αυξημένος κατά 12%.

Τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα – όπως έτοιμα γεύματα, συσκευασμένα σνακ και επεξεργασμένα κρέατα – περιέχουν πλήθος πρόσθετων ουσιών που βελτιώνουν τη γεύση και τη διάρκεια ζωής τους, αλλά επιβαρύνουν το μικροβίωμα του εντέρου και συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται κρίσιμοι στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων που απειλούν την υγεία.

Η ανάλυση έδειξε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών: η Νορβηγία είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (23%), ενώ Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, με χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τους κινδύνους. Η αντικατάσταση μόλις του 10% των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με φυσικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από Πάρκινσον κατά 22%, από πεπτικές παθήσεις κατά 18% και από εγκεφαλικά και καρδιαγγειακές νόσους κατά έως και 12%.

Παρά τους περιορισμούς της έρευνας – όπως το ότι στηρίχθηκε σε στοιχεία διατροφής μόνο στην έναρξη της μελέτης και ήταν παρατηρητική – τα ευρήματα στέλνουν σαφές μήνυμα: η ευκολία των έτοιμων γευμάτων μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και η μείωση της κατανάλωσής τους αποτελεί επένδυση μακροζωίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eyfrosynis_mpoyloyta.jpg
Οκτώ χρόνια χωρίς την εκπαιδευτικό Φώφη Μπουλούτα: Ένα περιστατικό που σημάδεψε την εκπαιδευτική κοινότητα
Η υπόθεση της εκπαιδευτικού που κατήγγειλε περιστατικό αντιγραφής στο Κολλέγιο Αθηνών και απολύθηκε, παραμένει ένα από τα πιο συμβολικά κεφάλαια της...
Οκτώ χρόνια χωρίς την εκπαιδευτικό Φώφη Μπουλούτα: Ένα περιστατικό που σημάδεψε την εκπαιδευτική κοινότητα
xeria
Ερυθηματώδης Λύκος: Μια αυτοάνοση νόσος με πολλά πρόσωπα
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα, αντί να προστατεύει τον οργανισμό,...
Ερυθηματώδης Λύκος: Μια αυτοάνοση νόσος με πολλά πρόσωπα