Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σιλουέτα και τη γενική υγεία, αλλά καθορίζει και την όψη της επιδερμίδας. Ορισμένα φαγητά μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση, ενώ άλλα λειτουργούν ως ασπίδα για τη νεανική λάμψη του δέρματος, σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Μοντσέ Πράδος.
Η ειδικός εξηγεί ότι τα τηγανιτά και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν οξειδωμένα λίπη, που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες και προκαλούν φθορά στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της, να γίνεται πιο τραχιά και να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες.
Η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα και η περίσσεια ζάχαρης ενισχύουν τη διαδικασία της γλυκοποίησης, κατά την οποία η ζάχαρη «σκληραίνει» τις πρωτεΐνες του δέρματος. Ταυτόχρονα, τα πρόσθετα και οι χημικές ουσίες των επεξεργασμένων τροφών προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που επιταχύνουν τη φθορά των κυττάρων.
Η πρόληψη περνάει μέσα από επιλογές πιο φιλικές προς το δέρμα: μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, κατανάλωση αντιοξειδωτικών (μούρα, φρέσκα λαχανικά, πράσινο τσάι) και υγιών λιπαρών όπως ελαιόλαδο και ιχθυέλαια. Η μείωση ζάχαρης και γλυκογόνων τροφών βοηθά τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της λάμψης της επιδερμίδας, καθυστερώντας τα σημάδια γήρανσης.
Με λίγα λόγια, η σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική «αντιγήρανση», προστατεύοντας το δέρμα από πρόωρη φθορά και διατηρώντας τη νεανική του όψη για περισσότερα χρόνια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση