Μια συνεργασία με διεθνή εμβέλεια
Η νέα έρευνα, με τίτλο "DMB, Gut Microbiota and Heart Health", αποτελεί κοινή προσπάθεια του επίκουρου καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Τάσσου Κυριακίδη, και της επιστημονικής ομάδας των Απόστολου Κυριτσάκη και Νίκου Σακελλαρόπουλου. Στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθεί ο ρόλος της DMB στην αναστολή της παραγωγής επιβλαβών ουσιών από το εντερικό μικροβίωμα, όπως η τριμεθυλαμίνη (TMA) και το οξείδιό της (TMAO), που συνδέονται με αθηροσκλήρωση και φλεγμονώδεις παθήσεις.
Η DMB προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στο ελαιόλαδο το καλοκαίρι του 2025, μέσα από καινοτόμα μέθοδο που ανέπτυξε η ομάδα του καθηγητή Κυριτσάκη σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο διεθνές περιοδικό Journal of Food Bioactives αποτέλεσε σταθμό, καθώς ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η παρουσία της DMB στο ελαιόλαδο.
Ένα συστατικό με προστατευτική δράση
Η DMB φαίνεται να έχει την ικανότητα να αναστέλλει τη δημιουργία της TMAO, μιας ουσίας που σχετίζεται με τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες. Όπως επισημαίνει το επιστημονικό περιοδικό INFORM της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών Λαδιών, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπείες που θα στοχεύουν στη μείωση των καρδιοαγγειακών κινδύνων μέσω της διατροφής.
Ο καθηγητής Τάσσος Κυριακίδης από το Γέιλ εξηγεί ότι η DMB είναι μια αλκοόλη με σημαντική βιολογική δράση: "Αποτελεί ένα νέο, υγειοπροστατευτικό συστατικό του ελαιολάδου. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τις φαινόλες και την ελαιοκανθάλη για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει και η DMB και πιθανώς και άλλες ενώσεις που συνεργάζονται, ενισχύοντας τη συνολική αξία του ελαιολάδου".
Η DMB και ο ρόλος της στο ανθρώπινο μικροβίωμα
Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν πώς η DMB επηρεάζει τα κύτταρα του εντερικού μικροβιώματος και πώς αυτή η δράση συνδέεται με τη μείωση των φλεγμονών. Η ουσία φαίνεται να λειτουργεί ως αναστολέας της τριμεθυλαμίνης, εμποδίζοντας τη δημιουργία της επιβλαβούς TMAO, η οποία έχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες, φλεγμονώδεις νόσους και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
"Η DMB δεν δρα μόνο σε ένα είδος ασθενειών αλλά σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, των φλεγμονωδών και πιθανώς και των αυτοάνοσων", αναφέρει ο καθηγητής Κυριακίδης.
Η συμβολή των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου
Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη παίζουν κομβικό ρόλο στην έρευνα, καθώς στα ελαιόλαδά τους ανιχνεύθηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της DMB. Το πολυποικιλιακό ελαιόλαδο Plus Health DMB EVOO θα αποτελέσει τη βάση των επόμενων εργαστηριακών και κλινικών μελετών.
"Η συμμετοχή μας σε αυτή την ερευνητική προσπάθεια είναι μεγάλη τιμή", δηλώνει ο χημικός μηχανικός Νίκος Σακελλαρόπουλος. «Στόχος μας είναι να αποδείξουμε πώς τα βιοενεργά συστατικά του ελαιολάδου μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και να συμβάλουν στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων».
Προοπτικές και επόμενα βήματα
Ο ομότιμος καθηγητής Απόστολος Κυριτσάκης τονίζει ότι η DMB μπορεί να αποτελέσει τη νέα φαινόλη του ελαιολάδου, ανοίγοντας ορίζοντες για περαιτέρω έρευνες γύρω από τα μικροσυστατικά του πολύτιμου αυτού προϊόντος. Τα πρώτα αποτελέσματα των νέων μελετών αναμένονται την άνοιξη του 2026, με στόχο να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός δράσης της DMB και οι πιθανές θεραπευτικές της εφαρμογές.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η μελέτη της DMB θα αποδείξει, για ακόμη μια φορά, ότι το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς μια διατροφική επιλογή, αλλά ένας φυσικός σύμμαχος της υγείας. Με κάθε νέα ανακάλυψη, ο υγρός χρυσός της Μεσογείου αποδεικνύει γιατί αποτελεί τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής και πηγή ζωής για τον άνθρωπο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom