Σε μια εποχή που η ελληνική γη προσφέρει απλόχερα τα πιο αρωματικά και πολύτιμα προϊόντα της, η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης ξεχωρίζει ως μία από τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες. Με τη γλυκιά της γεύση, την έλλειψη πικράδας και τη βελούδινη υφή, αποτελεί ιδανική βάση για πιάτα που τιμούν την παράδοση.
Στη συνταγή αυτή, παντρεύεται με μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, πλούσια μπαχαρικά και βελούδινο γιαούρτι, ενώ τα αβγά προστίθενται για να ολοκληρώσουν μια εμπειρία που μοιάζει με comfort food — αλλά με νησιώτικη φινέτσα. Ένα πιάτο απλό, αλλά γεμάτο ένταση, που μπορεί να σταθεί επάξια τόσο ως κυρίως γεύμα, όσο και ως ιδιαίτερο brunch.
Υλικά για 2 άτομα
2 λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης
1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
1/4 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ξερό κρεμμύδι
1 ντομάτα
6 αβγά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. ανθός αλατιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός από 1/2 λεμόνι ανθός αλατιού
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση
Προετοιμασία των μελιτζανών:
Κόβουμε τις λευκές μελιτζάνες σε ροδέλες περίπου 1 εκ.
Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και αφήνουμε για 15 λεπτά να “ιδρώσουν”.
Στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Τηγάνισμα:
Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας, την φρέσκια ντομάτα τριμμένη, τον κουρκουμά, την πάπρικα και το πιπέρι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
Προσθήκη μελιτζανών & αβγών:
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες μέσα στη σάλτσα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
Σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Κάνουμε 6 μικρές “φωλιές” μέσα στο τηγάνι και ρίχνουμε εκεί τα αβγά.
Καλύπτουμε ξανά και αφήνουμε μέχρι να ψηθούν τα αβγά στον βαθμό που προτιμάμε (περίπου 5-7 λεπτά για μελάτο).
Ετοιμασία σάλτσας γιαουρτιού:
Σε μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, τον ανθό αλατιού, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ