φαβα
Από τη Σαντορίνη σε κάθε κουζίνα – μυστικά για τέλεια υφή και μοναδική γεύση

Η φάβα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και ιδιαίτερα της νησιώτικης παράδοσης. Απλή στην πρώτη ύλη της, αλλά πλούσια σε γεύση, έχει κατακτήσει τη σύγχρονη γαστρονομία ως ένας μεζές με απεριόριστες δυνατότητες.

Η κλασική κίτρινη φάβα προέρχεται από το λαθούρι και καλλιεργείται σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η φάβα από Σαντορίνη ή Σχοινούσα θεωρείται κορυφαία και σπάνια, με υψηλή αξία στην αγορά.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν δεν έχετε την πολυτελή νησιώτικη εκδοχή, μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετική φάβα με τα σωστά μυστικά:

  • Αργό σοτάρισμα κρεμμυδιού σε ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά.

  • Προσθήκη ψιλοκομμένου καρότου, που δίνει βάθος και φυσική γλύκα.

  • Σωστή αναλογία: περίπου 100 γρ. φάβας / 600 μλ. νερού.

Το βράσιμο διαρκεί 35–40 λεπτά. Στο τέλος, μπορείτε είτε να την αφήσετε χυλωμένη και παραδοσιακή είτε να τη μετατρέψετε σε βελούδινη κρέμα με ραβδομπλέντερ.

Η επιλογή εξαρτάται από το σερβίρισμα:

  • Για το κλασικό σετάρισμα με κρεμμύδι, λεμόνι, ρίγανη και ελαιόλαδο, η πιο χοντρή υφή ταιριάζει καλύτερα.

  • Για πιο σύγχρονους συνδυασμούς, όπως με καραμελωμένο χταπόδι, καπνιστό σκουμπρί ή χέλι, η λεία υφή απογειώνει το πιάτο.

Η φάβα έχει το προνόμιο να συνδυάζεται σχεδόν με όλες τις γεύσεις:

  • Καπνιστές (χέλι, σκουμπρί)

  • Αλμυρές (κάπαρη)

  • Όξινες (λεμόνι)

  • Γλυκές (μελωμένο κρεμμύδι)

  • Πικάντικες (πάπρικα, ωμό κρεμμύδι)

Μην ξεχνάτε: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι απαραίτητο. Η φάβα είναι τόσο ελαιόφιλη που στη Σαντορίνη γινόταν παραδοσιακά μια μικρή τρύπα στο κέντρο του πιάτου, όπου έμπαινε το λάδι – και εξαφανιζόταν αμέσως.

Η φάβα πρέπει να σερβίρεται ζεστή και αφράτη, ποτέ παγωμένη. Πρόκειται για ένα πιάτο που στέκεται ισάξια απέναντι στο χούμους, και θα μπορούσε να γίνει διεθνής επιτυχία της ελληνικής γαστρονομίας.

Μέχρι να συμβεί αυτό, απολαύστε τη στο τραπέζι σας όλο το χρόνο, είτε με απλές πινελιές είτε με πιο δημιουργικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στα Βορίζια με την συνδρομή ψυχολόγων – Τι είπε η υπουργός Παιδείας
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με επιστήμονες του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και με τις τοπικές δομές ψυχοκοινωνικής...
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στα Βορίζια με την συνδρομή ψυχολόγων – Τι είπε η υπουργός Παιδείας
ergazomenos thlergasia
Οι ειδικότητες που ψάχνουν οι εργοδότες: Από ποιες σχολές βγαίνεις άμεσα στην αγορά εργασίας
Τα πανεπιστήμια καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να ενσωματώσουν εξειδικεύσεις υψηλής ζήτησης
Οι ειδικότητες που ψάχνουν οι εργοδότες: Από ποιες σχολές βγαίνεις άμεσα στην αγορά εργασίας