Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη: Στους δρόμους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί

Κοινωνία 0

Απάτες σε βάρος ηλικιωμένων: Τέσσερις συλλήψεις σε Αχαρνές και Ζεφύρι

syllipsi_taxi
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Ψευτολογιστές» με απάτες άνω των 125.000 ευρώ σε βάρος ηλικιωμένων

Τέλος στη συστηματική δράση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε και έκλεβε ηλικιωμένους πολίτες σε διάφορες περιοχές της Αττικής έβαλαν οι αστυνομικές αρχές. Οι εμπλεκόμενοι προσποιούνταν τους λογιστές ή τους συνεργάτες συγγενικών προσώπων, καταφέρνοντας να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή συνολικής αξίας που υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 25 περιπτώσεις απατών και κλοπών, ενώ κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης το μεσημέρι της Κυριακής (1/11) σε Αχαρνές και Ζεφύρι συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 45, 44, 42 και 37 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές και απάτες κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Ο τρόπος δράσης και τα προσχήματα της σπείρας

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Κινούμενοι ανά δύο με επιχειρησιακό αυτοκίνητο, εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα, τα προσεγγίζουν με φιλικό τρόπο και κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους επικαλούμενοι διάφορα ψευδή προσχήματα.

Η μεθοδολογία τους περιλάμβανε τα εξής βήματα:

  • Προσποίηση ιδιότητας: Παρουσιάζονταν ως λογιστές ή συνεργάτες οικείων προσώπων των θυμάτων.
  • Μεταφορά και επιβίβαση: Έπειθαν τους ηλικιωμένους να επιβιβαστούν στο όχημά τους με προορισμό είτε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ είτε τις κατοικίες τους.
  • Απόσπαση και κλοπή: Κατάφερναν να τους αποσπάσουν μετρητά και κοσμήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν οι ίδιοι αντικείμενα αξίας εκμεταλλευόμενοι τη στιγμή που τα θύματα ήταν απασχολημένα.

Τα ευρήματα των ερευνών και η αστυνομική επιχείρηση

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες των τεσσάρων συλληφθέντων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 5.000 ευρώ σε μετρητά.
  • Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείτο για τις μετακινήσεις και τις προσεγγίσεις των θυμάτων.
  • Πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών.
  • Τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
  • Ο ρουχισμός που έφεραν οι δράστες κατά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων.

Η εξάρθρωση ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κηφισιάς, με τη συνδρομή των αντίστοιχων υπηρεσιών Αμπελοκήπων και Παγκρατίου, ενώ στην επιχείρηση σύλληψης συμμετείχε και το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ζεφυρίου.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

ΑΤΜ στο εξωτερικό: Πώς θα καταλάβετε αν σας χρεώνουν έξτρα προμήθεια

13ος και 14ος μισθός: Στο Δικαστήριο της ΕΕ το ερώτημα για τα δώρα στο Δημόσιο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία