Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην ενίσχυση των οστών και στην απώλεια βάρους. Όμως, η ώρα κατανάλωσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των οφελών του.
Για υγεία του εντέρου
Οι καλύτερες ώρες:
30 λεπτά πριν από το γεύμα
Μαζί με το γεύμα
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά (Lactobacillus, Bifidobacterium) που ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα βακτήρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν όταν καταναλώνονται πριν ή μαζί με το γεύμα.
Η χειρότερη ώρα: 30 λεπτά μετά το γεύμα, όταν η αυξημένη οξύτητα του στομάχου τα καταστρέφει.
Για απώλεια βάρους
Οι καλύτερες ώρες:
Ως σνακ
Ως επιδόρπιο
Στο πρωινό
Πριν από τα γεύματα
Το γιαούρτι βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, στον έλεγχο του σακχάρου και στην αποφυγή υπερφαγίας. Αντικαθιστά λιγότερο υγιεινές τροφές (π.χ. γλυκά, μαγιονέζα) μειώνοντας τις θερμίδες.
Επιλέξτε απλό, άγλυκο γιαούρτι για καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Για γερά οστά
Οι καλύτερες ώρες:
Σταθερά την ίδια ώρα κάθε μέρα (π.χ. πρωινό), για δημιουργία συνήθειας
Μετά την άσκηση, για ενίσχυση της οστικής μάζας
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνη D και προβιοτικά – όλα απαραίτητα για την υγεία των οστών.
Οι ειδικοί συστήνουν 2–3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών την ημέρα.
Διατροφική αξία (1 μερίδα απλού γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά)
Θερμίδες: 107
Πρωτεΐνη: 8,9 γρ
Λιπαρά: 2,6 γρ
Υδατάνθρακες: 12 γρ (εκ των οποίων σάκχαρα: 12 γρ)
Χοληστερόλη: 10,2 mg
Ασβέστιο: 311 mg
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ