Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρωινά και σνακ, συνδυάζοντας το αφράτο φύλλο με κρεμώδη γέμιση και άρωμα βανίλιας. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή που πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την αυθεντική εμπειρία.
Υλικά για τη γέμιση
1 λίτρο φρέσκο γάλα
150 γρ. ζάχαρη
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φακελάκι βανίλια
2 αυγά
50 γρ. βούτυρο
Υλικά για το φύλλο
500 γρ. φύλλο κρούστας
150 γρ. βούτυρο λιωμένο (για άλειμμα)
Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της κρέμας
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ρίχνετε το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρά.
2. Στήσιμο της μπουγάτσας
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Ρίχνετε την κρέμα και την απλώνετε ομοιόμορφα.
Σκεπάζετε με άλλα 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα επίσης.
Χαράζετε ελαφρά την επιφάνεια.
3. Ψήσιμο
Ψήνετε για 40-45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό.
4. Σερβίρισμα
Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το βούτυρο πρέπει να είναι καλής ποιότητας για πλούσια γεύση.
Αν θέλετε πιο αφράτη κρέμα, χτυπήστε τα αυγά ξεχωριστά και ενσωματώστε τα προσεκτικά.
Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγη ξύσμα λεμονιού στην κρέμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ