Υλικά:
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
115 γρ. παγωμένο βούτυρο
2 κ.σ. παγωμένο νερό
2 κ.σ. ξύδι
4 ροδάκινα ή νεκταρίνια, κομμένα σε φέτες
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από ένα λεμόνι ή lime
1 αυγό (ασπράδι και κρόκος χωριστά)
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη, μέλι, αμύγδαλα, παγωτό ή σαντιγί
Εκτέλεση:
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε ζάχαρη, αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε σταδιακά το ξύδι και το παγωμένο νερό μέχρι να έχουμε ζύμη μαλακή που δεν κολλάει. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα ανακατεύουμε με ζάχαρη, κορν φλάουρ, κανέλα και ξύσμα λεμονιού.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού και τη μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε το εσωτερικό με το ασπράδι.
Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση, αφήνοντας περιθώριο 2-3 εκ. γύρω γύρω. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Ψήνουμε στους 180°C για 35 λεπτά, ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει: λίγη άχνη, μέλι, ξηρούς καρπούς ή μια μπάλα παγωτό.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το ξύδι κάνει τη ζύμη πιο τραγανή.
Φορέστε γάντια μίας χρήσης όταν ζυμώνετε, ώστε να μη ζεσταθεί το βούτυρο.
Προσθέστε υγρά (νερό/ξύδι) σταδιακά, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη.
Το ασπράδι δημιουργεί φραγμό, ώστε τα υγρά των φρούτων να μην μαλακώσουν τη βάση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ