Από την πιο τραγανή τάρτα μέχρι το πιο αφράτο ντοματόψωμο, οι καλοκαιρινές ντομάτες γίνονται η ζουμερή ψυχή κάθε ζυμαρένιας δημιουργίας. Είτε αγαπάς τις παραδοσιακές πίτες είτε προτιμάς πιο μοντέρνες εκδοχές, αυτές οι συνταγές αξιοποιούν στο έπακρο το πιο πολύτιμο ζαρζαβατικό της εποχής – ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι, ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή ένα πιάτο για τη μέση.
Η έτοιμη σφολιάτα, το χωριάτικο φύλλο, η βουτυρένια ζύμη ή ένα απλό σπιτικό ζυμάρι μπορούν να γίνουν η βάση για να «ξαπλώσουν» οι ντομάτες στην καλύτερη εποχή τους.
Tip υγείας: Οι ντομάτες είναι θρεπτικές σε κάθε μορφή, αλλά το λυκοπένιο – ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά τους – απορροφάται καλύτερα μαγειρεμένο.
Συνταγή 1 – Ντοματόπιτα με σπιτική, βουτυράτη ζύμη
Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
250 γρ. βούτυρο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
3 αυγά
Ανθός αλατιού
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό ντομάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
5 κ.σ. αλεύρι για κάθε χρήση
2–3 κλωναράκια φρέσκος βασιλικός
Εκτέλεση
Ανακάτεψε το αλεύρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και λίγο αλάτι με τα δάχτυλα.
Χώρισε 2 αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Πρόσθεσε τους κρόκους και λίγο κρύο νερό αν χρειάζεται, ζύμωσε και χώρισε τη ζύμη στα δύο.
Άνοιξε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο 30×40 εκ., στρώσε το σε ταψί και άλειψε με τα ασπράδια.
Για τη γέμιση, κόψε και στράγγισε τις ντομάτες, πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε.
Στρώσε τη γέμιση πάνω στη ζύμη, φτιάξε λωρίδες με το δεύτερο φύλλο και τοποθέτησέ τες χιαστί.
Άλειψε με το αυγό που περίσσεψε και ψήσε στους 180°C για 50 λεπτά.
Συνταγή 2 – Κις με ντοματίνια και τυριά
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτα βουτύρου
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
250 γρ. κομματιασμένο ανθότυρο
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. λευκό κρασί
1½ κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός
180 ml κρέμα γάλακτος + λίγη επιπλέον για άλειμμα
2 κρόκοι αυγών
20–25 ντοματίνια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στρώσε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας, τρύπησέ την με πιρούνι και βάλε τη στο ψυγείο.
Σοτάρισε τα κρεμμύδια σε βούτυρο, σβήσε με κρασί και μαγείρεψε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Χτύπησε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το πιπέρι, πρόσθεσε μαϊντανό και τυριά.
Στρώσε τα κρεμμύδια στη σφολιάτα, ρίξε το μείγμα τυριών και τα ντοματίνια, πιέζοντάς τα ελαφρά.
Ψήσε στους 200°C για 35–40 λεπτά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ