Μία εβδομάδα μετά τη φονική έκρηξη και την πυρκαγιά σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και την απόδοση ευθυνών.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας προκήρυξε 24ωρη Πανθριασιακή απεργία για την Τετάρτη 16 Ιουλίου, με απεργιακή συγκέντρωση στις 08:30 στο Συντριβάνι της Ελευσίνας. Στις 11:00 θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.
Στο κάλεσμά τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η τραγωδία ανέδειξε για ακόμη μία φορά τα σοβαρά προβλήματα στους ελέγχους και την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους».
Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων
Μεταξύ άλλων ζητούν:
- πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος χωρίς καμία συγκάλυψη,
- άμεση στήριξη και αποκατάσταση των τραυματιών,
- αποζημιώσεις και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
- αυστηρότερους ελέγχους και περισσότερα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας,
- ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στη Δυτική Αττική.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καλεί εργαζόμενους, σωματεία και πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της εργασίας πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.