Συγκίνηση και συμβολισμός χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς την Παλαιστίνη. Στην Αμοργό, μια γυναίκα, τυλιγμένη με τη σημαία της Παλαιστίνης, ανέβηκε τα 271 σκαλιά που οδηγούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Στόχος της, να σταθεί μπροστά στην εικόνα της Παναγίας που, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε στο Χόζοβο της Παλαιστίνης, και να προσευχηθεί για τη Γάζα.
Το ιστορικό πλαίσιο της Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Η Μονή Χοζοβιώτισσας, κτισμένη τον 11ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μοναστήρια των Κυκλάδων, σκαρφαλωμένο σε απόκρημνο βράχο πάνω από το Αιγαίο. Η εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, έφτασε από το Χόζοβο της Παλαιστίνης για να σωθεί από την εικονομαχία. Η σύνδεση αυτή καθιστά το προσκύνημα ιδιαίτερα φορτισμένο σε καιρούς κρίσης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μια πράξη πέρα από θρησκείες και σύνορα
Η κίνηση της γυναίκας στην Αμοργό δεν είχε χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας με την στενή έννοια, αλλά ανθρώπινης συμπαράστασης. Όπως σχολιάστηκε από παρευρισκόμενους, «οι άνθρωποι με καρδιά και ευαισθησία πονάνε πέρα από θρησκείες, φυλές, εθνικότητες και χρώματα».
Ημέρα παγκόσμιας και ελληνικής αλληλεγγύης
Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από δεκάδες δράσεις σε όλη την Ελλάδα: πορείες, συναυλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα και συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Η εικόνα της γυναίκας στην Αμοργό ξεχώρισε μέσα στις εκατοντάδες συγκινητικές φωτογραφίες που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβολίζοντας την ενσυναίσθηση και τον ανθρωπισμό πέρα από γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ