Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και σημαντικό πολιτισμικό σύμβολο. Ωστόσο, τους θερινούς μήνες, η υψηλή θερμοκρασία, η έντονη ηλιοφάνεια και η έκθεση στον αέρα μπορούν να αλλοιώσουν σημαντικά τη γεύση, το άρωμα και την ποιότητά του, αν δεν τηρούνται οι σωστές πρακτικές αποθήκευσης.
Οι κίνδυνοι της λανθασμένης αποθήκευσης
Η ζέστη, το φως και το οξυγόνο προκαλούν οξείδωση, η οποία μειώνει τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του λαδιού και αλλοιώνει τη γεύση του, οδηγώντας σε πικρή ή ταγκή επίγευση. Η τοποθέτηση του ελαιολάδου σε σημεία όπως ο πάγκος της κουζίνας ή κοντά σε παράθυρα επιταχύνει τη φθορά του.
Κατάλληλοι χώροι και συνθήκες φύλαξης
Σκοτεινό και δροσερό σημείο: Ιδανικά σε ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας και απευθείας ηλιακή ακτινοβολία.
Σωστό δοχείο: Προτιμάται σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή ανοξείδωτο δοχείο. Η χρήση πλαστικού ή διάφανου γυαλιού εκθέτει το λάδι σε φως και ανεπιθύμητες χημικές ουσίες.
Αεροστεγές κλείσιμο: Το καπάκι πρέπει να παραμένει πάντα καλά κλεισμένο ώστε να αποτρέπεται η επαφή με τον αέρα.
Γιατί το ψυγείο δεν είναι η λύση
Η φύλαξη στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε θόλωμα και πήξη, κάτι που, αν και δεν βλάπτει την υγεία, αλλοιώνει την υφή και την αίσθηση φρεσκάδας. Η ψύξη συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις ακραίων θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 30°C για παρατεταμένες περιόδους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ