Καρπούζι
Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί να κόβουμε ένα καρπούζι μόνο για να διαπιστώσουμε πως είναι άγουρο, άγευστο ή υδαρές. Πώς όμως θα αποφύγετε τις απογοητεύσεις;

Καρπούζι από σούπερ μάρκετ ή από παραγωγό;

Τα καρπούζια των σούπερ μάρκετ διατίθενται πλέον όλο τον χρόνο, κυρίως ως υβριδικές, άσπερμες ποικιλίες. Αν και πολλά είναι ικανοποιητικά, σπάνια φτάνουν σε πλήρη ωρίμανση, καθώς συχνά κόβονται πρόωρα (ακόμα και στο 85% της ωρίμανσης), κάτι που επηρεάζει έντονα τη γεύση τους.

Αντίθετα, τα καρπούζια που βρίσκουμε σε λαϊκές αγορές ή κατευθείαν από παραγωγούς είναι συνήθως καλλιεργημένα με στόχο τη γεύση και όχι μόνο την εμπορική αντοχή. Εκεί θα βρείτε περισσότερες ποικιλίες, διαφορετικά χρώματα σάρκας (κόκκινη, πορτοκαλί, ροζ, κίτρινη) και φλούδας, και πολύ πιο πλούσια γευστικά αποτελέσματα.

 

Τα 8 βασικά σημάδια ότι το καρπούζι σας αξίζει

Ματ και κερωμένη φλούδα

Αν το καρπούζι είναι γυαλιστερό, πιθανότατα δεν έχει ωριμάσει αρκετά. Προτιμήστε αυτά με ελαφρώς θαμπή όψη.

Συμμετρία και γεμάτο σχήμα

Τα καρπούζια πρέπει να είναι ομοιόμορφα και γεμάτα στις άκρες τους. Οι παραμορφώσεις δείχνουν κακή ανάπτυξη, κάτι που επηρεάζει και τη γεύση.

Ήχος με βάθος

Το γνωστό χτύπημα είναι χρήσιμο, αν ακούγεται βαθύς, καθαρός ήχος και νιώθετε δόνηση, πιθανότατα έχετε πετύχει κάτι καλό. Αν είναι άδειος ή χωρίς αντήχηση, ίσως το καρπούζι έχει αρχίσει να χαλάει.

Κίτρινη κηλίδα βάσης

Το σημείο που το καρπούζι ακουμπούσε στο χώμα πρέπει να είναι κρεμώδες ή κιτρινωπό, όχι λευκό. Όσο πιο έντονη η κηλίδα, τόσο περισσότερο χρόνο πέρασε ωριμάζοντας στο φυτό.

Ξερό ή καθόλου κοτσάνι

Αν το κοτσάνι είναι ξερό ή λείπει τελείως, σημαίνει ότι το καρπούζι κόπηκε στην κατάλληλη στιγμή. Ένα πράσινο ή φρέσκο κοτσάνι δηλώνει πρόωρη συγκομιδή.

Καθαρές και ζωντανές ρίγες

Οι έντονες ρίγες στη φλούδα υποδηλώνουν καλή ωρίμανση. Προσοχή όμως: αν είναι πολύ σκούρες και περιέχουν έντονο κίτρινο, μπορεί να είναι υπερώριμο.

Ανάγλυφες ραβδώσεις

Μικρές, ανάγλυφες γραμμές που διατρέχουν το καρπούζι είναι σημάδι καλής ανάπτυξης. Ισχύει κυρίως για τα μεγαλύτερα καρπούζια.

Βάρος ανάλογο του μεγέθους

Το καλό καρπούζι πρέπει να είναι πιο βαρύ απ’ ό,τι φαίνεται. Συγκρίνετε παρόμοια σε μέγεθος και προτιμήστε εκείνο που βαραίνει περισσότερο στο χέρι.

 

Τι να θυμάστε

Το καρπούζι δεν συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή. Αυτό που παίρνετε είναι και αυτό που θα φάτε. Γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην επιλογή του, η διαφορά στη γεύση μπορεί να είναι τεράστια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η μισθοδοσία
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Οι ημερομηνίες που θα πιστώνεται στους λογαριασμούς η μισθοδοσία τους μέσα στον Αύγουστο
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η μισθοδοσία
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ.jpg
"Έφυγε" πρόωρα από τη ζωή η εκπαιδευτικός Κατερίνα Σαμαρά
Η Κατερίνα υπηρέτησε με αφοσίωση την εκπαίδευση για περισσότερα από 28 χρόνια, ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφήνοντας παντού το...
"Έφυγε" πρόωρα από τη ζωή η εκπαιδευτικός Κατερίνα Σαμαρά
eidikh.jpg
Ανακοινώνονται οι Πίνακες υποψηφίων Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής
Τι ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ  Αθανάσιος Παπαϊωάννου στο alfavita.gr για τους υπό συγκρότηση νέους Πίνακες Κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτικών...
Ανακοινώνονται οι Πίνακες υποψηφίων Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής