Πώς φτάνουν τα μικροπλαστικά στο τυρί;
Οι επιστήμονες αποδίδουν την επιμόλυνση των γαλακτοκομικών προϊόντων σε πολλαπλές πηγές. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, ίνες από συνθετικά υλικά, όπως ρόμπες εργαστηρίου, γάντια και προστατευτικά καλύμματα, μπορούν να περάσουν μέσω του αέρα ή να εναποτεθούν σε επιφάνειες επεξεργασίας. Επιπλέον, φθαρμένα μέρη του εξοπλισμού ή οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να αποτελούν πηγή μεγαλύτερων πλαστικών θραυσμάτων.
Όπως δείχνει η έρευνα, όσο πιο έντονη είναι η επεξεργασία του προϊόντος, π.χ. κατά την ωρίμανση του τυριού, όπου αφαιρείται ο ορός και συμπυκνώνονται τα στερεά στοιχεία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες συγκέντρωσης μικροπλαστικών.
Το γάλα δεν μένει ανεπηρέαστο
Η μόλυνση δεν περιορίζεται μόνο στα τελικά προϊόντα όπως το τυρί. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά και στο φρέσκο γάλα, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στα 190 σωματίδια ανά λίτρο. Η προέλευση αυτών των σωματιδίων ενδέχεται να σχετίζεται ακόμη και με την τροφή των ζώων ή τη διείσδυση μικροπλαστικών στο σώμα τους, μέσω του πεπτικού και κυκλοφορικού τους συστήματος, ένας μηχανισμός που, όπως φαίνεται, οδηγεί τελικά στην εμφάνισή τους ακόμη και στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.
Υγειονομικές ανησυχίες και επόμενα βήματα
Η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία μικροπλαστικών στην τροφή μας έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά την επιστημονική κοινότητα. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και να περάσουν στο ανθρώπινο σώμα, επηρεάζοντας ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, τα έντερα και τους πνεύμονες. Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει την έκθεση σε μικροπλαστικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του εντέρου.
Αν και η μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία παραμένει ακόμη ασαφής, οι επιστήμονες τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω έρευνες. Η διερεύνηση των διαδρομών μέσω των οποίων τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, από την εκτροφή των ζώων έως τη βιομηχανική παραγωγή και τη συσκευασία, κρίνεται καθοριστική. Παράλληλα, η ανάγκη για αυστηρότερες προδιαγραφές και κανονισμούς γύρω από τη χρήση πλαστικών υλικών στον κλάδο των τροφίμων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η νέα αυτή έρευνα φωτίζει ένα ζήτημα που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε: την αόρατη αλλά υπαρκτή απειλή των μικροπλαστικών στον καθημερινό μας διατροφικό κύκλο. Η πρόληψη και η ενημέρωση, τόσο σε ατομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, αποτελούν βασικά βήματα για την προστασία της υγείας μας στο μέλλον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ποιοι οδηγούν τα «ΑΟ» αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Τι σημαίνουν οι μυστηριώδεις πινακίδες
Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ