Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής υγείας σε όλες τις φάσεις της ζωής. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή συγκεκριμένων τροφών μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του εγκεφάλου, την ενίσχυση της μνήμης και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με ειδικούς στον χώρο της διατροφής, μία τροφή ξεχωρίζει για τα σημαντικά οφέλη της στην υγεία του εγκεφάλου – και μάλιστα είναι οικονομική, εύκολη στη χρήση και διαθέσιμη παντού: τα λιπαρά ψάρια σε κονσέρβα, όπως οι σαρδέλες και ο άγριος σολομός.
Τι λένε οι ειδικοί για τα ωμέγα-3
Η διατροφολόγος και συγγραφέας Frances Largeman-Roth επισημαίνει ότι τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κυρίως EPA και DHA. Τα συστατικά αυτά συνιστούν βασικά δομικά στοιχεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στην:
Αντιφλεγμονώδη προστασία του νευρικού συστήματος
Ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης
Αναστολή της εγκεφαλικής φθοράς που σχετίζεται με τη γήρανση
Μείωση του κινδύνου άνοιας και Αλτσχάιμερ
Η ίδια εξηγεί ότι «ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από ωμέγα-3 λιπαρά, άρα είναι λογικό η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής να ενισχύει τη λειτουργία του».
Πόσα ωμέγα-3 χρειαζόμαστε;
Οι συστάσεις για ενήλικες κυμαίνονται από 1,1 έως 1,6 γραμμάρια ωμέγα-3 την ημέρα. Μία μόνο μερίδα σαρδέλας ή άγριου σολομού σε κονσέρβα μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, παρέχοντας 1–2 γραμμάρια EPA και DHA.
Επιπλέον πλεονέκτημα: τα κονσερβοποιημένα ψάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες.
Πώς βοηθούν τα κονσερβοποιημένα ψάρια την υγεία του εγκεφάλου
Τα λιπαρά ψάρια:
Βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Υποστηρίζουν την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων
Προστατεύουν από την πνευματική εξασθένιση
Σχετίζονται με καλύτερη διάθεση και γνωστική απόδοση
Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging επιβεβαιώνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά ανήκουν στα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη, το 80–90% των ανθρώπων δεν καταναλώνει αρκετά θαλασσινά, όπως αναφέρει η Largeman-Roth. Οι κονσέρβες με λιπαρά ψάρια αποτελούν μια εύκολη, φθηνή και πρακτική λύση για καθημερινή ενίσχυση της διατροφής.
Οι καλύτερες επιλογές είναι οι κονσέρβες άγριας αλιείας, σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Υπάρχουν πολλές δημιουργικές ιδέες:
Σαρδέλες με κράκερ ή σε σαλάτα
Σολομός σε σάντουιτς, μπιφτέκια ή ρολά σούσι
Προσθήκη σε ζυμαρικά, ρύζι ή ομελέτες
Ακόμα και μία μερίδα την εβδομάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, μειώνοντας τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ