Η φωτιά που σάρωσε από την Τρίτη τον Φενεό Κορινθίας έχει ήδη χαρακτηριστεί από ειδικούς ως η πιο καταστροφική πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού.
Ο συνδυασμός παρατεταμένης ξηρασίας, ισχυρών ανέμων και ανθρώπινης αμέλειας οδήγησε σε μια ανείπωτη οικολογική τραγωδία, με παρθένο ελατόδασος να γίνεται στάχτη και ολόκληρη την περιοχή να μετρά τις πληγές της.
Στάχτη 11.450 στρέμματα – Σοκ από τις δορυφορικές εικόνες
Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του WorldView-3 και την ανάλυση του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Τρίτης είχαν καεί 11.450 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων μεταξύ Καστανιάς, Λάυκας, Μοσιάς και Οροπεδίου Φενεού.
Η καταγραφή του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS επιβεβαιώνει το μέγεθος της καταστροφής, ενώ οι εικόνες υψηλής ανάλυσης αποτυπώνουν ένα τοπίο που πλέον θυμίζει σεληνιακό κρατήρα.

«Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού
«Είναι η πιο καταστροφική πυρκαγιά μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι», τονίζει ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος του WWF Hellas, εξηγώντας ότι η ιδιαιτερότητα της φωτιάς στον Φενεό είναι πως καίγεται παρθένο ελατόδασος – ένα από τα τελευταία που έχουν απομείνει στην Πελοπόννησο.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «κάθε δάσος ελάτης που χάνεται είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια, καθώς η φυσική του αναγέννηση είναι σχεδόν αδύνατη».

Η «κόλαση» της αναζωπύρωσης
Το μεσημέρι της Τετάρτης, η φωτιά αναζωπυρώθηκε με σφοδρότητα, εγκλωβίζοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε έναν αγώνα δρόμου για να σωθούν οικισμοί.
Σημειώνεται ότι 25 σπίτια, αγροικίες και αποθήκες υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν – ο ένας με ελαφρά εγκαύματα και ο άλλος με αναπνευστικά προβλήματα.
Αργά το βράδυ, τα ενεργά μέτωπα περιορίστηκαν, αλλά μικρές εστίες παρέμεναν ενεργές.
Η κλιματική κρίση και η απειλή εξαφάνισης των ελατοδασών
Η φωτιά στον Φενεό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Η κλιματική κρίση έχει ήδη πλήξει τα ελληνικά ελατοδάση: υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία προκαλούν θερμικό στρες, αφήνοντας τα δέντρα ευάλωτα σε έντομα και ασθένειες.
Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, προειδοποιεί: «Η ελάτη δεν διαθέτει μηχανισμό φυσικής αναγέννησης. Για να ξαναφυτρώσει, χρειάζεται σκιά και ειδικές συνθήκες. Οι πιθανότητες φυσικής αποκατάστασης μετά από τέτοια καταστροφή είναι ελάχιστες».
Η δύσκολη αναδάσωση – Προσωρινά «δάση-γέφυρες»
Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο σενάρια:
Αναδάσωση με πρόδρομα είδη όπως πεύκα, που δημιουργούν τις συνθήκες για να φυτευτούν αργότερα έλατα.
Τεχνητή αναδάσωση με τριετή έλατα, όπως εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Πάρνηθα το 2007.
Η επιτυχία τους όμως προϋποθέτει χρόνια προστασίας και την αποφυγή νέων πυρκαγιών.
Η σπίθα της καταστροφής
Η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε από θερμές εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης που πραγματοποιούσαν εργάτες, ετοιμάζοντας μεταλλικές κατασκευές για rave party που θα γινόταν το ίδιο βράδυ.
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος είναι κατηγορηματικός: «Η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη. Η φωτιά της Κορινθίας είναι τρανό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν αγνοούνται οι προειδοποιήσεις».
Η μισή χώρα στο «πορτοκαλί»
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί: η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρότητα της βλάστησης δημιουργούν εκρηκτικό συνδυασμό για τις επόμενες ημέρες.
Η περσινή φωτιά είχε ήδη καταστρέψει 65.000 στρέμματα στην ίδια περιοχή. Με τη φετινή πυρκαγιά, ο Φενεός χάνει το μεγαλύτερο μέρος του παρθένου ελατόδασους του Χελμού. Η αναγέννησή του μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες – αν ποτέ καταστεί εφικτή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ