rizoto
Παρακάτω θα βρείτε δύο απολαυστικές εκδοχές του: ένα κλασικό ριζότο μιλανέζε και ένα γεμάτο αρώματα ριζότο με μανιτάρια.

Ριζότο Μιλανέζε

Υλικά:

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

1 μικρό λευκό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

150 γρ. βούτυρο

100 ml λευκό κρασί

900 ml ζωμός λαχανικών

150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

1 κ.σ. σαφράν σε σκόνη

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι να προσέξετε:
Το κλειδί για ένα σωστό ριζότο είναι το σταθερό και διαρκές ανακάτεμα, που βοηθά το ρύζι να απελευθερώσει το άμυλό του και να δημιουργήσει την κρεμώδη υφή του πιάτου.

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το μισό βούτυρο.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην καραμελώσει.

Ρίχνουμε το σκόρδο και το ρύζι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σαφράν, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και σβήνουμε με το κρασί.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά από περίπου 15 λεπτά, όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αλλά παραμένει al dente, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα.

Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά:

500 γρ. ρύζι αρμπόριο

2 λευκά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

50 ml ελαιόλαδο

150 γρ. βούτυρο

400 γρ. μανιτάρια champignon

200 γρ. πλευρώτους

30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια

1250 ml ζωμός μανιταριών

100 ml λευκό κρασί

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε βράζοντας τα αποξηραμένα μανιτάρια για να φτιάξουμε τον ζωμό. Τον κρατάμε στην άκρη για αργότερα.

Σε μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε λίγο βούτυρο και λάδι και σοτάρουμε το ρύζι για να θωρακιστεί.

Ρίχνουμε το κρασί και μόλις απορροφηθεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα μανιτάρια.

Σιγά-σιγά προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να φτάσει στην ιδανική υφή, περίπου σε 20 λεπτά.

Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο και παρμεζάνα για το τελικό δέσιμο και έξτρα γεύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυμναστική
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!
Από τον αυλό στον Spotify: Γιατί η μουσική ήταν (και παραμένει) το καλύτερο «εργαλείο» άσκησης
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!