Παλιά το θεωρούσαμε παιδικό σνακ ή νοσοκομειακή τροφή. Τώρα επιστρέφει δυναμικά ως το wellness επιδόρπιο του καλοκαιριού. Ο λόγος για το ζελέ, που συνδυάζει πρωτεΐνη, κολλαγόνο και σχεδόν μηδενικές θερμίδες.
Ζελατίνη: Ένα απρόσμενο θρεπτικό boost
«Η ζελατίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από ζωικό κολλαγόνο, μέσω μερικής υδρόλυσης οστών, δέρματος και χόνδρων», εξηγεί η διατροφολόγος Laura Parada, προσθέτοντας: «Είναι άχρωμη, άγευστη, ημιδιαφανής και πολύ εύπεπτη. Αν και αποτελείται έως και 90% από πρωτεΐνη, η θρεπτική της αξία είναι ελλιπής, γι’ αυτό και δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρες γεύμα».
Ωστόσο, η τακτική της κατανάλωση προσφέρει ενισχυτική δράση. «Η καθημερινή κατανάλωση ζελατίνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, λόγω της περιεκτικότητας της σε απαραίτητα αμινοξέα», σημειώνει. Αυτό την καθιστά ιδανική για υγεία δέρματος και αρθρώσεων, ειδικά σε δίαιτες απώλειας βάρους.

Όχι όλα τα ζελέ είναι ίδια – Τι να προσέξεις
«Τα έτοιμα ζελέ με γεύσεις του εμπορίου περιέχουν πολλά σάκχαρα, χρωστικές και τεχνητά πρόσθετα, ενώ ορισμένα δεν περιέχουν καν ζελατίνη», προειδοποιεί η ειδικός. Πολλές συσκευασίες βασίζονται σε νερό, σταθεροποιητές όπως η καραγενάνη ή γλυκαντικά και δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε; Φτιάξτε το σπίτι σας!
«Είναι ένα επιδόρπιο τόσο εύκολο στην παρασκευή του που δεν υπάρχει λόγος να το αγοράζετε έτοιμο», τονίζει η Parada. «Χρησιμοποιήστε φύλλα ζελατίνης ή άγαρ-άγαρ, φυσικούς χυμούς, γάλα ή κεφίρ, φρέσκα φρούτα, σπόρους chia και κακάο για να έχετε έναν γευστικό και υγιεινό συνδυασμό».
Τι γίνεται με τους vegan;
Η φυτική ζελατίνη – γνωστή ως άγαρ-άγαρ – αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική. «Προέρχεται από φύκια και, παρότι έχει λιγότερη πρωτεΐνη, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ιώδιο και ασβέστιο. Είναι πιο χορταστική και βοηθά στη βελτίωση της πέψης», εξηγεί η ειδικός.
Ένα επιδόρπιο τόσο απλό και οικονομικό, που όμως μπορεί να λειτουργήσει ως καθημερινό «όπλο» για την υγεία. Αρκεί να ξέρεις τι να διαλέξεις — και να αποφύγεις τις παγίδες των έτοιμων σκευασμάτων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!
Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ