Ονειρεύεστε ένα ψητό χοιρινό με ζουμερό εσωτερικό και τέλεια τραγανή κρούστα; Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας μάγειρας για να το πετύχετε!
Με μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας και μερικά απλά βήματα, μπορείτε να σερβίρετε ένα πεντανόστιμο χοιρινό με χρυσαφένια, τραγανή πέτσα που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.
Γιατί η τραγανή κρούστα κάνει τη διαφορά
Ας είμαστε ειλικρινείς: το πιο πολυπόθητο στοιχείο σε ένα ψητό χοιρινό είναι η τραγανή πέτσα. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να τη φτιάξεις σωστά. Το μυστικό; Το λίπος πρέπει να ψηθεί ιδανικά ώστε να γίνει τραγανό, ενώ το εσωτερικό του κρέατος παραμένει τρυφερό και ζουμερό.
Η σωστή επιλογή κομματιού — ιδανικά με χοντρή πέτσα — και η προετοιμασία, είναι το κλειδί.
Συνταγή για ψητό χοιρινό με τραγανή κρούστα
Υλικά
2 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένα φύλλα
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
2 κ.σ. φυτικό λάδι
1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
Βήμα 1: Προετοιμασία πέτσας (2 ώρες πριν)
Βγάλτε το χοιρινό από τη συσκευασία και στεγνώστε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας — το στέγνωμα είναι απαραίτητο για τέλεια κρούστα.
Χαράξτε την πέτσα 10-12 φορές με κοφτερό μαχαίρι, φτάνοντας μέχρι το λίπος (όχι το κρέας).
Αφήστε το χοιρινό ακάλυπτο στο ψυγείο για περίπου 1,5 ώρα ώστε να στεγνώσει ακόμη περισσότερο.
Βήμα 2: Αρωματισμός & προθέρμανση (30 λεπτά πριν)
Βγάλτε το χοιρινό από το ψυγείο και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230°C (210°C με αέρα).
Τοποθετήστε το χοιρινό με την πέτσα προς τα κάτω. Κάντε βαθιές τρύπες στο κρέας και γεμίστε τις με σκόρδο και φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.
Βήμα 3: Ψήσιμο
Στρώστε τις πατάτες στη βάση ενός ρηχού ταψιού.
Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω στις πατάτες με την πέτσα προς τα πάνω, φροντίζοντας να υψώνεται από τα πλάγια του ταψιού — έτσι η πέτσα ψήνεται ιδανικά.
Αλείψτε όλη την επιφάνεια με το φυτικό λάδι και πασπαλίστε καλά τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού στην πέτσα.
Ρίξτε περίπου 400-500ml νερό στη βάση του ταψιού, χωρίς να βραχεί η πέτσα.
Ψήστε για 25 λεπτά στους 230°C.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 2 ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Μυστικό για έξτρα τραγανή κρούστα: Αν στο τέλος η πέτσα δεν είναι όσο τραγανή θέλετε, ανεβάστε πάλι τη θερμοκρασία στους 210°C για ακόμη 10 λεπτά, παρακολουθώντας συνεχώς για να μη σας καεί.
Βήμα 4: Σερβίρισμα
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο:
Τυλίξτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Έτσι, οι χυμοί κατανέμονται σωστά και το κρέας γίνεται ακόμη πιο τρυφερό και γευστικό.
Καλή απόλαυση!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ