kormos
Σας προτείνουμε την κλασική συνταγή που όλοι αγαπήσαμε, αλλά και δύο ακόμα πρωτότυπες εκδοχές για να δώσετε νέα πνοή σε αυτό το διαχρονικό γλυκό.

Εκδοχή 1: Η κλασική συνταγή
Υλικά:

450 γρ. μπισκότα πτι-μπερ

250 ml γάλα

180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο

60 γρ. κακάο

30 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση:
Σπάστε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια. Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να βράσει. Ρίξτε το κακάο και το κονιάκ και ανακατέψτε. Περιχύστε το μείγμα στα μπισκότα και ανακατέψτε απαλά. Μεταφέρετε σε φόρμα και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά. Ξεφορμάρετε και κόψτε σε φέτες για σερβίρισμα.

Εκδοχή 2: Με καρύδια και ζαχαρούχο γάλα
Για όσους λατρεύουν την ένταση στη γεύση και την υφή, αυτή η παραλλαγή είναι ιδανική.

Υλικά:

250 γρ. μπισκότα πτι-μπερ

150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. κακάο

150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

400 γρ. ζαχαρούχο γάλα

20 ml κονιάκ

Εκτέλεση:
Σπάστε τα μπισκότα και βάλτε τα σε μπολ μαζί με τα καρύδια, το κακάο και το κονιάκ. Σε κατσαρόλα λιώστε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα. Περιχύστε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα, ανακατέψτε καλά και μεταφέρετε σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα. Αφήστε στο ψυγείο να σφίξει.

Εκδοχή 3: Με cranberries και Moscato d’asti
Μια πιο μοντέρνα εκδοχή που παντρεύει την κλασική σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και φρουτώδη αρώματα.

Υλικά:

250 γρ. μπισκότα πτι-μπερ

250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. κακάο

150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

90 γρ. cranberries

90 γρ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα

2-3 πρέζες μείγμα πιπεριών

400 γρ. ζαχαρούχο γάλα

80 ml Moscato d’asti

Εκτέλεση:
Σπάστε τα μπισκότα και τοποθετήστε τα σε μπολ με τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να λιώσουν. Ρίξτε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το να κρυώσει λίγο και χωρίστε το σε δύο μέρη. Τυλίξτε το καθένα σε μεμβράνη σχηματίζοντας «σαλάμι» και βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Σερβίρετε την επόμενη μέρα για καλύτερη υφή και γεύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρέας
Πόσο συχνά καταναλώνουν κρέας οι πιο μακρόβιοι άνθρωποι του πλανήτη;
Ο Dan Buettner, κορυφαίος ερευνητής της μακροζωίας και δημιουργός της θεωρίας των Μπλε Ζωνών, εξηγεί τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη μεγάλη...
Πόσο συχνά καταναλώνουν κρέας οι πιο μακρόβιοι άνθρωποι του πλανήτη;
ΩΝΑΣΕΙΑ
Νέα Ωνάσεια σχολεία: Ποια συγκροτήματα «αφαιρέθηκαν» από το πρόγραμμα – Οι τελικές αλλαγές για το 2026-27
Στο δημοσιευμένο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται αναλυτικός κατάλογος με τα σχολεία που αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα. Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να ανακοινώσει...
Νέα Ωνάσεια σχολεία: Ποια συγκροτήματα «αφαιρέθηκαν» από το πρόγραμμα – Οι τελικές αλλαγές για το 2026-27
καζακσταν
Ασύλληπτες σκηνές (βίντεο): Οδηγός έκανε «κολιές» με αυτοκίνητο και γκρέμισε 12μετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σε μία από τις απότομες στροφές, το όχημα χάνει τον έλεγχο και προσκρούει απευθείας στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους περίπου 12 μέτρων, το οποίο...
Ασύλληπτες σκηνές (βίντεο): Οδηγός έκανε «κολιές» με αυτοκίνητο και γκρέμισε 12μετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο