Thumbnail
Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που συναντάμε κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Αιτίες και ιστορικό
Η εμφάνιση της κοιλιοκάκης συνδέεται με έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων και διαιτητικών επιρροών. Αν και η πάθηση είχε περιγραφεί από την αρχαιότητα, η σύνδεση της με τη γλουτένη τεκμηριώθηκε τον 20ό αιώνα, όταν παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων σε παιδιά κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης δημητριακών.

Στο παρελθόν, η κοιλιοκάκη θεωρούνταν κυρίως νόσος της παιδικής ηλικίας. Σήμερα, όμως, μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε μεγαλύτερους ενήλικες, ενώ τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η κοιλιοκάκη παρουσιάζεται με ποικιλία συμπτωμάτων, κάποια από τα οποία δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Πολλές φορές, η διάγνωση γίνεται κατά την εξέταση για άλλες παθήσεις, όπως η αναιμία ή οι πεπτικές διαταραχές.

Σε ενήλικες τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά

Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Δυσπεψία και απώλεια βάρους

Αναιμία που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία

Χαμηλό ανάστημα, καθυστέρηση ήβης

Πόνοι στις αρθρώσεις, μουδιάσματα, προβλήματα στα δόντια

Οστεοπενία, οστεοπόρωση, ηπατικές διαταραχές

Στα παιδιά και τα βρέφη, ενδείξεις περιλαμβάνουν:

Ανορεξία, μειωμένη ανάπτυξη

Συχνή κακοδιαθεσία

Δυσαπορρόφηση, διάρροια

Κοιλιακή διάταση, απώλεια μυϊκής μάζας

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης βασίζεται σε έναν συνδυασμό εξετάσεων, όπως:

Αιματολογικές αναλύσεις για ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων

Γενετικός έλεγχος (HLA DQ2 και DQ8) σε ύποπτες ή οικογενειακές περιπτώσεις

Βιοψία λεπτού εντέρου με γαστροσκόπηση για επιβεβαίωση των εντερικών βλαβών

Ποια είναι η θεραπεία;
Η μοναδική αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση της κοιλιοκάκης είναι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης εφ’ όρου ζωής. Αυτό σημαίνει την πλήρη απομάκρυνση τροφίμων που περιέχουν:

Σιτάρι

Κριθάρι

Σίκαλη

Βρώμη (αν δεν είναι πιστοποιημένη ως χωρίς γλουτένη)

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν:

Ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, σόγια

Όλα τα φρούτα και λαχανικά

Προϊόντα με σήμανση  "χωρίς γλουτένη", όπως αλεύρι ή ζυμαρικά ειδικής παρασκευής

Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 1-2 εβδομάδες από την έναρξη της νέας διατροφής, ωστόσο η πλήρης αποκατάσταση της εντερικής βλάβης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ στην κορυφή: Πρωτοπόρο σε Ελλάδα και Κύπρο κόντρα στην υποχρηματοδότηση
Πρωτιά του ΕΚΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο και 216ο καλύτερο παγκοσμίως σύμφωνα με την αμερικανική παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University...
Το ΕΚΠΑ στην κορυφή: Πρωτοπόρο σε Ελλάδα και Κύπρο κόντρα στην υποχρηματοδότηση
ειδικη
Νέα δεδομένα στην ειδική αγωγή με διάταξη σε σχέδιο νόμου
Προβλέπεται η ίδρυση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με τη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, η οποία, σε περίπτωση μη απάντησης εντός 60...
Νέα δεδομένα στην ειδική αγωγή με διάταξη σε σχέδιο νόμου