karpouzi
Κίνδυνοι από νιτρικά άλατα, σαλμονέλα και φυτοφάρμακα – Πότε ένα καρπούζι μπορεί να σας στείλει στο νοσοκομείο

Το καρπούζι, αν και αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά του καλοκαιριού, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, όταν εμφανίζει σημάδια αλλοίωσης ή περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων και φυτοφαρμάκων.

Πώς το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

Όπως κάθε τρόφιμο, έτσι και το καρπούζι μπορεί να μολυνθεί με παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή να είναι επιβαρυμένο με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Έχουν καταγραφεί σοβαρές δηλητηριάσεις στο παρελθόν, τόσο από εισαγόμενα καρπούζια όσο και από καρπούζια που αποθηκεύτηκαν σε λάθος συνθήκες θερμοκρασίας.

Το ύποπτο σημάδι: Αν δείτε αφρό, πετάξτε το

Αν κατά το κόψιμο του καρπουζιού παρατηρήσετε ότι αφρίζει, μην το καταναλώσετε. Το αφρόλουτρο στη σάρκα είναι ένδειξη ζύμωσης, που μπορεί να έχει προκληθεί από υπερβολική ζέστη ή κακή συντήρηση.

Ο αφρός σηματοδοτεί τη δράση βακτηρίων και πιθανή απελευθέρωση επικίνδυνων αερίων.

Πώς να ελέγξετε το καρπούζι για νιτρικά άλατα

Μια απλή μέθοδος για να εντοπίσετε υψηλή συγκέντρωση νιτρικών είναι η εξής:

  • Κόψτε ένα μικρό κομμάτι καρπούζι.

  • Βουτήξτε το σε ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Αν το νερό αλλάξει χρώμα και γίνει ροζ, αυτό αποτελεί ένδειξη παρουσίας νιτρικών αλάτων.

  • Αν παραμείνει διαφανές, πιθανότατα είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Συμπτώματα από κατανάλωση μολυσμένου καρπουζιού

Η κατανάλωση καρπουζιού με χημική ή μικροβιακή επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία

  • Στομαχικές κράμπες

  • Ζάλη

  • Διάρροια ή γαστρεντερικά προβλήματα

Συμβουλές ασφαλούς κατανάλωσης

Για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Πλένετε πάντα εξωτερικά το καρπούζι πριν το κόψετε.

  • Αποφεύγετε την αγορά κομμένων τεμαχίων από ανοιχτές αγορές χωρίς ψυγείο.

  • Φυλάσσετε το καρπούζι σε δροσερό περιβάλλον και όχι εκτεθειμένο στον ήλιο.

Το καρπούζι είναι ασφαλές στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά χρειάζεται προσοχή στα σημάδια αλλοίωσης, ειδικά όταν αφρίζει ή αποχρωματίζει το νερό στη δοκιμή νιτρικών. Μην διακινδυνεύετε – αν έχετε αμφιβολία, πετάξτε το.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη
Σ. Ζαχαράκη: Δεν θα αλλάξουμε εν κινήσει το σύστημα των Πανελλαδικών - Ανοίγουμε τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο
Ζαχαράκη : "Κομμάτι του Εθνικού Απολυτηρίου θα είναι και το κρατικό πιστοποιητικό για την πληροφορική, για να μπορούν τα παιδιά εντός του σχολείου να...
Σ. Ζαχαράκη: Δεν θα αλλάξουμε εν κινήσει το σύστημα των Πανελλαδικών - Ανοίγουμε τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο
Το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ στην κορυφή: Πρωτοπόρο σε Ελλάδα και Κύπρο κόντρα στην υποχρηματοδότηση
Πρωτιά του ΕΚΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο και 216ο καλύτερο παγκοσμίως σύμφωνα με την αμερικανική παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University...
Το ΕΚΠΑ στην κορυφή: Πρωτοπόρο σε Ελλάδα και Κύπρο κόντρα στην υποχρηματοδότηση