Η βασική αιτία αυτής της μείωσης είναι η αλλαγή στη διατροφή του σολομού εκτροφής. Οι καθηγητές Richard Newton και Dave Little από το Πανεπιστήμιο του Stirling εξηγούν πως η μετάβαση από ιχθυέλαια σε φυτικά έλαια στη διατροφή του ψαριού είναι ο κύριος λόγος. Τα ιχθυέλαια, που προέρχονται από μικρά ψάρια όπως οι αντζούγιες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3, αλλά οι παγκόσμιες αποθέσεις τους μειώθηκαν από τη δεκαετία του ’90. Η μείωση της προσφοράς και η αύξηση της τιμής τους οδήγησε τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν φυτικά έλαια, τα οποία όμως δεν περιέχουν τα απαραίτητα ωμέγα-3.
Μια υποσχόμενη λύση είναι η αξιοποίηση των παραπροϊόντων από την επεξεργασία ψαριών που συνήθως πετιούνται αλλά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3. Σήμερα, περίπου το 50% του παγκόσμιου ιχθυελαίου παράγεται από τέτοια παραπροϊόντα, όμως η συλλογή και η διαχείρισή τους παραμένει πρόκληση.
Ο νέος δείκτης nFifo
Μέχρι τώρα, η βιομηχανία χρησιμοποιούσε το δείκτη Fifo (Fish In Fish Out), που υπολογίζει πόσα κιλά ψαριού απαιτούνται για την παραγωγή ενός κιλού σολομού, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών.
Για να βελτιωθεί αυτό, οι ειδικοί πρότειναν τον δείκτη nFifo (nutrient Fish In Fish Out), ο οποίος μετράει και την απώλεια θρεπτικών στοιχείων, όπως τα ωμέγα-3, από τη θάλασσα μέχρι το πιάτο μας. Ο δείκτης αυτός προωθεί τη χρήση παραπροϊόντων και την κυκλική οικονομία. Σήμερα, ο μέσος δείκτης nFifo είναι 2,17, δηλαδή χρειάζεται πάνω από διπλάσια ποσότητα άγριων ψαριών για να παραχθεί η ίδια ποσότητα ωμέγα-3 στον καταναλωτή, αλλά με τα παραπροϊόντα μπορεί να μειωθεί κάτω από 0,5.
Η χρήση του nFifo προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στους καταναλωτές και υποστηρίζει πιο βιώσιμες πρακτικές εκτροφής, διασφαλίζοντας πως ο σολομός παραμένει πλούσιος σε ωμέγα-3 ακόμα και αν η διατροφή του βασίζεται περισσότερο σε φυτικά έλαια.
Να συνεχίσουμε να τρώμε σολομό;
Παρά τη μείωση των ωμέγα-3, ο σολομός παραμένει μια πολύ καλή πηγή αυτών των λιπαρών. Οι νέες τεχνικές και η καλύτερη αξιοποίηση των παραπροϊόντων, μαζί με τον δείκτη nFifo, μπορούν να εξασφαλίσουν την υψηλή θρεπτική αξία του και να μειώσουν την πίεση στους φυσικούς πόρους. Έτσι, ο σολομός εξακολουθεί να αποτελεί μια υγιεινή και βιώσιμη επιλογή στη διατροφή μας, ακόμη και με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην παραγωγή του τα τελευταία χρόνια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ανακαλείται το πιο διάσημο τρόφιμο στον κόσμο – Είναι γεμάτο στα φυτοφάρμακα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ