Μία μόλις εβδομάδα απομένει έως την λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση καθαρισμένων οικοπέδων στο gov.gr, με ιδιοκτήτες να σπεύδουν την τελευταία στιγμή να καθαρίσουν και να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά από προχθές, ωστόσο η πίεση χρόνου είναι μεγάλη και δεν προβλέπονται διορθώσεις ή ακυρώσεις για λάθη στις υποβολές.
Πρωτοφανής πίεση στους Δήμους – Παράνομες εναποθέσεις κλαδιών και σκουπιδιών
Οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων βρίσκονται στα όριά τους. Εκτός από τις νόμιμες αποκομιδές, σημειώνονται εκτεταμένες παράνομες εναποθέσεις υπολειμμάτων (κλαδιά, μπάζα, χόρτα) ακόμη και μέσα σε δασικές περιοχές, ρέματα και δυσπρόσιτα σημεία, προκαλώντας αναστάτωση και οικολογική επιβάρυνση.
Ενδεικτικά, σε περιοχές όπως η Μάνδρα-Ειδυλλία, η Μαραθώνας, η Λαυρεωτική, ο Ωρωπός, τα Μέγαρα και οι Αχαρνές το φαινόμενο είναι καθημερινό, δημιουργώντας μόνιμες εστίες πυρκαγιάς και προβλήματα στον σχεδιασμό των αποκομιδών.
Έλεγχοι από την Πυροσβεστική με τη βοήθεια drone και συνεργασία Δήμων – Αστυνομίας
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και των Δήμων, έχει ξεκινήσει δειγματοληπτικούς και στοχευμένους ελέγχους, τόσο με επίγειες περιπολίες όσο και με τεχνολογικά μέσα (drone, GIS). Ο έλεγχος αφορά:
Καθαρισμό της ιδιοκτησίας
Παρουσία εύφλεκτων υλικών (ξερά χόρτα, μπάζα, δέντρα)
Εγγύτητα σε κατοικίες ή δασικές εκτάσεις
Σε κάθε παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο και ειδοποιείται ο Δήμος, που δύναται να προβεί σε καταναγκαστικό καθαρισμό με χρέωση στον ιδιοκτήτη.
Πρόστιμα και ποινές: Από 1.000 έως 54.000 ευρώ – Κίνδυνος διπλών προστίμων
Για εκπρόθεσμες δηλώσεις, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ συν 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ακαθάριστης έκτασης. Δηλαδή για 1 στρέμμα (1.000 τ.μ.) το πρόστιμο φθάνει στα 1.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα καθαρισμού.
Σε ψευδή δήλωση καθαρισμού, ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ. Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων μετά την υποβολή της δήλωσης – γεγονός που καθιστά την ακρίβεια της καταχώρισης κρίσιμη.
Προσοχή: Λόγω έλλειψης ενιαίου μητρώου, ένα οικόπεδο μπορεί να δεχθεί διπλό πρόστιμο, τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τον Δήμο.
Ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνάμεων – 4.000 εποχικοί πυροσβέστες το 2025
Για το 2025, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης προανήγγειλε την πρόσληψη 4.000 εποχικών πυροσβεστών διάρκειας 8 μηνών (από 6μηνη που ήταν έως το 2024), με εξειδικευμένη εκπαίδευση σε δασικές πυρκαγιές. Οι νέοι πυροσβέστες θα καλύψουν περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ αναμένεται να ενισχύσουν τον πρώτο επιχειρησιακό κρίκο στην πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 7/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ