νηπιαγωγός, μολύβια
Κοντέινερ σε οικόπεδα και αυλές, επίταξη αιθουσών, μετακινήσεις  και στοίβαγμα νηπίων και μαθητών σε 25άρια τμήματα, καταγγέλλει ο ΣΕΠΕ «η Αθηνά» για την υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Αθηναίων

Aπαράδεκτο είναι το Σχέδιο με το οποίο θέλει να υλοποιήσει τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ο Δήμος της Αθήνας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά». 
 
Τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο Δήμος Αθηναίων, αφού δεν έχει εξασφαλίσει ούτε μία αίθουσα, έχει σκοπό να «στοιβάξει» τους μαθητές σε κοντέινερ, οικόπεδα και αυλές. Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει ακόμα επίταξη αιθουσών, μετακινήσεις καθώς και στοίβαγμα νηπίων και μαθητών σε 25άρια τμήματα.

To σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, αφορά αίθουσες τμημάτων Ένταξης, τάξεων Υποδοχής, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του καθημερινού ωρολογίου προγράμματος και άλλων αναγκαίων χώρων, όπως προαύλια που χρησιμοποιούνται κι ως χώροι για τη Φυσική Αγωγή, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Ο Δήμος της Αθήνας, αντί να προβεί στην κτιριακή αναβάθμιση όλων των σχολείων και να φροντίσει έγκαιρα για την δόμηση με σύγχρονους και ασφαλείς όρους για την εφαρμογή της δίχρονης σε χώρους που κατά καιρούς έχουν υποδείξει σύλλογοι διδασκόντων, γονεϊκό κίνημα, αυτό που κάνει τελικά είναι να συνεισφέρει με το πρόγραμμά του στην περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη παλιών (ξεπερασμένων) κτιριακών υποδομών.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ «η Αθηνά»

Τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και ένα χρόνο μετά την τελεσίδικη κατά νόμο εφαρμογή της, ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής όσο και της σημερινής, που εξασφάλισε νέα εξαίρεση από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση της Ν.Δ και για την τρέχουσα σχολική χρονιά, εξακολουθεί να κρατά τα προνήπια εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Η Δημαρχία Μπακογιάννη, που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων, δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ενοικίασης ή ανέγερσης των πάνω από 120 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στο Δήμο της Αθήνας,  επιδίδεται σε συνεργασία με την Α΄Διεύθυνση μέσα στην πανδημία και με σχολεία κλειστά, σε συντονισμένη επιχείρηση παρουσίασης και επιβολής ενός τραγικού σχεδίου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή που περιλαμβάνει περί τα 6Ο κοντέινερ που θα σπαρθούν σε 9 αδόμητα οικόπεδα όπως και αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και την απόσπαση-επίταξη 26 αιθουσών από τα Δημοτικά σχολεία, αιθουσών απολύτως αναγκαίων για το εκπαιδευτικό έργο των Δημοτικών σχολείων και ακατάλληλων για χρήση από Νηπιαγωγεία.

Μιλάμε για αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες τμημάτων Ένταξης, τάξεων Υποδοχής, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του καθημερινού ωρολογίου προγράμματος και άλλων αναγκαίων χώρων, όπως προαύλια που χρησιμοποιούνται κι ως χώροι για τη Φ. Αγωγή,  που επιτάσσονται  ερήμην των σχολικών μονάδων, των Δ/ντών των σχολείων και των συλλόγων διδασκόντων, έχοντας προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα, αφού εγείρονται σοβαρά ζητήματα στέρησης αναγκαίων χώρων στις σχολικές μονάδες αλλά και ζητήματα  ασφάλειας από την κοινή συνύπαρξη, είσοδο, αποχώρηση και προαυλισμό νηπίων και μαθητών του Δημοτικού, λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού των κτηριακών υποδομών.

To σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, όχι μόνο δεν απαντά στους αγώνες μας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση, αλλά στην ουσία την υπονομεύει, την ευτελίζει, την απαξιώνει : Προεκτείνει και αξιοποιεί την εγκληματική - εν μέσω πανδημίας - νομοθέτηση της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στοιβάζει προνήπια, νήπια και νηπιαγωγούς σε 25άρια τμήματα σε οικίσκους- κοντέινερ, σε ακατάλληλους χώρους πέρα από τα όρια του νηπιαγωγείου κάθε γειτονιάς, καθώς ετοιμάζει εκτεταμένες μετακινήσεις νηπίων για την υλοποίησή του. To σχέδιο αυτό δεν δημιουργεί μόνιμες, αξιοπρεπείς και κατάλληλες υποδομές για τη λειτουργία του δημόσιου νηπιαγωγείου και δεν εξασφαλίζει την ουσιαστική λειτουργία του,  ενώ ανακυκλώνει τις υπάρχουσες υποδομές του Δημόσιου σχολείου στερώντας ζωτικούς χώρους από άλλα παιδιά, για να κρύψει την πολιτική της μηδενικής χρηματοδότησης του δημόσιου μορφωτικού αγαθού.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ:

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

 • Απόσπαση 2 αιθουσών στο κτίριο των 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ και 35ου ΔΣ Αθηνών- χωρίς τη συναίνεση της σχολικής κοινότητας

ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

 • Στήσιμο 11 κοντέινερ σε οικόπεδο επί των οδών Ιακωβάτων και Δημητρίου Ράλλη.
 • Απόσπαση 1 αίθουσας από το 65ο ΔΣ, χωρίς τη συναίνεση της σχολικής κοινότητας. Η αίθουσα είναι ακατάλληλη για νηπιαγωγείο και το σχολείο ζητά να διαμορφωθεί η αίθουσα  για να στεγάσει την Τάξη Υποδοχής.
 • Απόσπαση 2 αιθουσών από τα 25ο και 174ο ΔΣ. Πρόκειται για τις 2 από τις 4 αίθουσες του ισογείου ενός συγκροτήματος με 4 τουλάχιστον τμήματα της Α΄τάξης κάθε χρόνο  και  πάνω 400 μαθητές.

ΣΤΗΝ  ΕΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

 • Στήσιμο 6 κοντέινερ σε οικόπεδο επί των οδών Κρίσσης και Φαέθωντος
 • Στήσιμο 3 κοντέινερ στο προαύλιο του 133ου ΔΣ Αθηνών- χωρίς τη συναίνεση τη σχολικής κοινότητας. Πρόκειται για μικρό προαύλιο σχολείου με 210 μαθητές
 • Στήσιμο 2 κοντέινερ στο προαύλιο του 28ου ΔΣ Αθηνών- χωρίς τη συναίνεση τη σχολικής κοινότητας. Πρόκειται για μικρό προαύλιο σχολείου  με 185 μαθητές
 • Στήσιμο 3 κοντέινερ στο προαύλιο του 15ου ΓΕΛ Αθηνών- χωρίς τη συναίνεση τη σχολικής κοινότητας. 
 • Απόσπαση 1 αίθουσας από τα 27ο και 30ο ΔΣ-χωρίς τη συναίνεση της σχολικής κοινότητας. Πρόκειται για αίθουσα που στεγάζει το Τμήμα Ένταξης σε ένα συγκρότημα 400 μαθητών.
 • Απόσπαση 1 αίθουσας από το 29ο ΔΣ Αθηνών-χωρίς τη συναίνεση της σχολικής κοινότητας Πρόκειται για την αίθουσα Μουσικής σε σχολείο με μικρό προαύλιο και 135 μαθητές.
 • Απόσπαση 1 αίθουσας από το 133ο ΔΣ Αθηνών-χωρίς ενημέρωση της σχολικής κοινότητας ότι σχεδιάζεται και στήσιμο τριών κοντέινερ στην αυλή του σχολείου.

ΣΤΗΝ  ΕΒΔΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

 • Στήσιμο 2 κοντέινερ σε οικόπεδο επί των οδών Παπαρσένη, Σούκα και Κορμά.
 • Στήσιμο 2 κοντέινερ σε οικόπεδο επί των οδών Λάμψα και Φλώρου.

Τα στοιχεία που αφορούν τα σχολεία και νηπιαγωγεία του συλλόγου μας είναι αποκαλυπτικά των ολέθριων συνεπειών και των προβλημάτων που θα προκληθούν τόσο για τα νηπιαγωγεία, τους νηπιαγωγούς και τα νήπια,  που θα "στεγαστούν"  και θα στοιβαχτούν σε αδόμητα οικόπεδα και σε προαύλια σχολείων όσο και στα σχολεία που δεσμεύονται και επιτάσσονται οι αίθουσες και οι προαύλιοι χώροι τους, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες καθημερινότητας για όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς. 

Καταγγέλλουμε το Δήμο της Αθήνας και την Α΄Διεύθυνση για το σχέδιο που υποβαθμίζει την προσχολική αγωγή, πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα και τη σχολική καθημερινότητα των μαθητών όλων των βαθμίδων. Ο Δήμος της Αθήνας, αντί να προβεί στην κτιριακή αναβάθμιση όλων των σχολείων και να φροντίσει έγκαιρα για την δόμηση με σύγχρονους και ασφαλείς όρους για την εφαρμογή της δίχρονης σε χώρους που κατά καιρούς έχουν υποδείξει σύλλογοι διδασκόντων, γονεϊκό κίνημα, αυτό που κάνει τελικά είναι να συνεισφέρει με το πρόγραμμά του στην περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη παλιών (ξεπερασμένων) κτιριακών υποδομών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το γονεϊκό  κίνημα  διεκδικούν επί χρόνια να γίνει προσπάθεια επίλυσης  των κτιριακών προβλημάτων  που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολείων και αυτό που βλέπουν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι ότι όχι μόνο δεν επιλύονται τα χρόνια προβλήματα των κτιριακών υποδομών, αλλά  αντίθετα αφήνονται  να χρονίζουν και να δημιουργούνται περισσότερα. Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να παράσχει καμιά συναίνεση σε αυτήν την προοπτική που ευτελίζει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Καλούμε σε έναν συντονισμό σχολικών μονάδων, συλλόγων διδασκόντων, συλλόγων γονέων  για να αποσυρθεί τώρα το συγκεκριμένο σχέδιο!

Απαιτούμε :

 • Την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής κι εκπαίδευσης στη Δήμο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα. Μέτρα για την ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωσή τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών. 
 • TΩΡΑ ο Δήμος της Αθήνας  να προβεί σε ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων - ως παραρτήματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Από τα 41 νηπιαγωγεία του Δήμου της Αθήνας που ανήκουν στην αρμοδιότητα του συλλόγου Αθηνά,  θα χρειαστούν περί τις 30 αίθουσες.  Τα στοιχεία θα είναι οριστικά μετά τις φετινές εγγραφές στις οποίες η δίχρονη προσχολική αγωγή πρέπει να είναι υποχρεωτική και τα νήπια να παραμείνουν και να στεγαστούν στα νηπιαγωγεία που ανήκουν! 
 • Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα  στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων. Toνίζουμε, επίσης, ξανά ότι ως Σύλλογος δεν θα ανεχθούμε να στοιβαχθούν νήπια , προνήπια και νηπιαγωγοί μέσα σε κοντέινερ σε οικόπεδα και σε  αυλές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων.
 • Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών-εδώ και τώρα όπως και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού. 

Καλούμε:

 • Το Δήμο της Αθήνας και την Α' Διεύθυνση ΠΕ Αθηνών, να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει κοντέινερ  και  επιτάξεις αιθουσών και  ζωτικών χώρων των Δημοτικών σχολείων, ανακυκλώνοντας προβλήματα και φορτώνοντας τις ευθύνες για το αδιέξοδο που δημιούργησαν στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. 
 • Τους/τις συναδέλφους νηπιαγωγούς να συνεχίσουμε τη συλλογική δράση για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, την αντίσταση και την καταγγελία στα σχέδια υπονόμευσης αλλά και τις εμβαλωματικές, αντιεκπαιδευτικές λύσεις για αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, μετακινήσεις, στοίβαγμα σε κοντέινερ και επιτάξεις άλλων σχολικών χώρων, που απαξιώνουν το νηπιαγωγείο και τους νηπιαγωγούς αλλά και συνολικά το δημόσιο σχολείο.
 • Τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων, που σε αίθουσες και αύλειους χώρους των σχολείων τους έχει ερήμην τους σχεδιαστεί επίταξη, να πάρουν άμεσα θέση. 
 • Τους συλλόγους ΠΕ της Α' Αθήνας και τους συλλόγους γονέων σε άμεση συντονισμένη δράση ενάντια στα σχέδια απαξίωσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο της Αθήνας. Να προβούμε  σε κινητοποίηση στο Δήμο Αθηναίων και στην Α’ Διεύθυνση. 
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 27-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο, Τετάρτη
Πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας Elias
Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο, Τετάρτη