Υλικά:
440 γραμμάρια αλεύρι (για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (ή αλάτι Kosher)
330 ml πολύ ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι και κοσκινίστε το ελαφρά με ένα σύρμα για να αφρατέψει. Προσθέστε τη μαγιά και το αλάτι και ανακατέψτε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.
Το νερό πρέπει να είναι αρκετά ζεστό (45-55°C) αλλά όχι καυτό, ώστε να μην καταστρέψει τη μαγιά. Προσθέστε το στο μείγμα και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα ή κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχετε μια κολλώδη ζύμη.
Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να εμφανίσει μικρές φυσαλίδες. Αν χρειαστεί, αφήστε τη για λίγη ώρα ακόμη.
Ανάψτε τον φούρνο στους 230°C (αέρας). Στο μεταξύ, βάλτε μια πυρίμαχη γάστρα μέσα στον φούρνο να προθερμανθεί για 15 λεπτά.
Αλευρώστε μια επιφάνεια εργασίας και αναποδογυρίστε προσεκτικά τη ζύμη από το μπολ. Διπλώστε την απαλά τέσσερις φορές (μία από κάθε πλευρά) για να της δώσετε σχήμα μπάλας. Σκεπάστε τη με το ίδιο μπολ και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά ακόμη.
Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και αλευρώστε την ελαφρώς στην επιφάνειά της. Μεταφέρετε τη ζεστή γάστρα από τον φούρνο και, με προσοχή, τοποθετήστε τη ζύμη μέσα στη γάστρα κρατώντας τις άκρες του χαρτιού. Κλείστε το καπάκι και ψήστε για 30 λεπτά. Έπειτα αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι η κόρα να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ