τηγανι
Λίγα υλικά, καθόλου περιττά – μόνο γεύση και νοσταλγία

Τα τηγανόψωμα δεν είναι απλώς ένα ακόμα φαγητό – είναι φορείς μνήμης και συναισθήματος. Με την απλότητα των υλικών τους και τη θαλπωρή που αποπνέουν, φέρνουν στο νου σκηνές από μια άλλη εποχή: μυρωδιές που ξεπηδούν από παλιές κουζίνες, εικόνες από χέρια πασπαλισμένα με αλεύρι και στιγμές κοινής απόλαυσης γύρω από ένα τραπέζι.

Γλυκά ή αλμυρά, παραμένουν πιστά στη γεύση της αυθεντικότητας, λειτουργώντας ως γευστικές γέφυρες που ενώνουν γενιές.

Είναι η υπενθύμιση ότι κάποιες χαρές –όπως το φούσκωμα ενός ζυμαριού στο τηγάνι– δεν χρειάζονται πολλά για να είναι πολύτιμες.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
1 νωπή μαγιά (όσο ένα καρύδι)
1 κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγο λάδι
2 κούπες χλιαρό νερό
Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.

Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στη λακκούβα του αλευριού. Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λάδι.


Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής και ελαστική. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθουμε σε μπαλάκια.

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Τηγανίζουμε τα μπαλάκια ζύμης μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Αφαιρούμε τα τηγανόψωμα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Απολαύστε τα ζεστά!

Προτάσεις σερβιρίσματος και tips:

Για γλυκιά εκδοχή, περιχύστε τα ζεστά τηγανόψωμα με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα ή καβουρδισμένο σουσάμι.

Για αλμυρή εκδοχή, ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης και γεμίστε τα με τρίμμα φέτας ή λουκάνικο πριν το τηγάνισμα.

Αν θέλετε πιο αφράτο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί επιπλέον 30 λεπτά μετά το πρώτο φούσκωμα.

Τρώγονται ιδανικά φρεσκοτηγανισμένα – συνοδεύστε με γιαούρτι ή τυροκαυτερή για extra νοστιμιά.

Τραγανά, χρυσαφένια, γεμάτα θαλπωρή – τα τηγανόψωμα είναι απλώς ακαταμάχητα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παπαχριστοφίλου
Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Παπαχριστοφίλου – Ο εκδότης που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα «Ελληνικά Γράμματα»
Η συμβολή του στο πανεπιστημιακό βιβλίο και την εξέλιξη ενός από τους πιο ιστορικούς εκδοτικούς οίκους της χώρας
Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Παπαχριστοφίλου – Ο εκδότης που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα «Ελληνικά Γράμματα»
μαθητές, δασκάλα, βιβλία, διδασκαλία, θρανία, σχολική αίθουσα
Η σημασία των κινήτρων και η αλλαγή στη διδασκαλία
Η κινητοποίηση, των ατόμων και ιδιαίτερα των μαθητών είναι μια αρκετά σημαντική παράμετρος στη βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων. Εφόσον, τα κίνητρα...
Η σημασία των κινήτρων και η αλλαγή στη διδασκαλία
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται Επαγγελματικό Λύκειο σε φυλακές
Σοφία Ζαχαράκη: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται Επαγγελματικό Λύκειο σε σωφρονιστικό κατάστημα ενηλίκων – Η παιδεία αποτελεί ύψιστο ανθρώπινο...
Σοφία Ζαχαράκη: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται Επαγγελματικό Λύκειο σε φυλακές