φουρνος κουζινα
Μια συνήθεια που πολλοί διατηρούν εδώ και χρόνια είναι να αφήνουν την πόρτα του φούρνου ανοιχτή μόλις τελειώσει το ψήσιμο, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο παρωχημένη, αλλά και δυνητικά επιζήμια για τις σύγχρονες κουζίνες.

Οι σύγχρονοι φούρνοι είναι διαφορετικοί
Η Claudia Oberascher, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης για την Αποδοτική Χρήση Ενέργειας (HEA), εξηγεί ότι οι φούρνοι που κατασκευάζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού, όπως οι ανεμιστήρες διασταυρούμενης ροής, που αναλαμβάνουν την αποβολή της θερμότητας και της υγρασίας χωρίς να απαιτείται παρέμβαση από τον χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή είναι σχεδιασμένη να κρυώνει αυτόνομα και με ασφάλεια.

Οι οδηγίες των κατασκευαστών
Η πλειοψηφία των κατασκευαστών συστήνει η πόρτα του φούρνου να παραμένει κλειστή μετά το ψήσιμο. Το άνοιγμα της πόρτας απελευθερώνει απότομα ζεστό αέρα στο περιβάλλον της κουζίνας, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία, κάτι που μπορεί με τον καιρό να φθείρει τα γύρω έπιπλα, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από υλικά ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως επιστρώσεις τύπου αλουμινίου.

Πιθανοί κίνδυνοι από την ανοιχτή πόρτα
Πέρα από τη φθορά των υλικών, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους δεν είναι καλή ιδέα να μένει ανοιχτή η πόρτα του φούρνου. Καταλαμβάνει πολύ χώρο, δυσκολεύει την κίνηση στην κουζίνα και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στον χώρο. Επιπλέον, οι μυρωδιές από το μαγείρεμα απλώνονται πιο έντονα στον χώρο, κάνοντάς τον λιγότερο ευχάριστο μετά από κάθε χρήση.

Ακολουθούμε την τεχνολογία, όχι τις παλιές συνήθειες
Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά, και πολλές πρακτικές του παρελθόντος πλέον δεν είναι απαραίτητες ή ακόμη και ασφαλείς. Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τη σωστή χρήση κάθε συσκευής, διαβάζοντας τις οδηγίες του κατασκευαστή και αποφεύγοντας «κόλπα» που δεν βασίζονται στις σύγχρονες προδιαγραφές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΠΛΩΜΑ
Νέες ρυθμίσεις για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία - Επίσημη έκδοση της 27ης τροποποίησης
Η τροποποίηση φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Νικολάου Παπαϊωάννου, και εντάσσεται στο πλαίσιο της...
Νέες ρυθμίσεις για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία - Επίσημη έκδοση της 27ης τροποποίησης
Υπουργείο Παιδείας
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στην Κρήτη
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
skordo.jpg
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του...
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
ξινόγαλο0
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham, ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται...
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό