krema
Η μπεσαμέλ είναι μία από τις πιο βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και στη μεσογειακή μαγειρική. Ας δούμε πώς μπορούμε να την φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι.

Υλικά:
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μαλακό)

100 γρ. βούτυρο

1 λίτρο γάλα

5 γρ. αλάτι

0,3 γρ. λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε μια κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο. Φροντίζουμε να λιώσει αργά και ομοιόμορφα, ώστε να μην καεί και αλλοιωθεί η γεύση.

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά, σχηματίζοντας μια απαλή πάστα (ρου). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πάρει ελαφρώς χρυσαφένια απόχρωση. Με αυτόν τον τρόπο καβουρδίζεται το αλεύρι και αποκτά πιο ευχάριστη γεύση.

Σε άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει ή να φουσκώσει υπερβολικά. Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ στη συνταγή μας, μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα γάλακτος ώστε να την κάνουμε πιο αραιή ή πιο πηχτή.

Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά και αρχίσει να κάνει φουσκάλες στις άκρες, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο ρου σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα χειρός ώστε να ενσωματωθεί ομοιόμορφα χωρίς να δημιουργηθούν σβόλοι.

Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα και το μείγμα είναι λείο, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και συνεχίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την απαλή, βελούδινη υφή της κλασικής μπεσαμέλ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρέας
Πόσο συχνά καταναλώνουν κρέας οι πιο μακρόβιοι άνθρωποι του πλανήτη;
Ο Dan Buettner, κορυφαίος ερευνητής της μακροζωίας και δημιουργός της θεωρίας των Μπλε Ζωνών, εξηγεί τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη μεγάλη...
Πόσο συχνά καταναλώνουν κρέας οι πιο μακρόβιοι άνθρωποι του πλανήτη;
ΩΝΑΣΕΙΑ
Νέα Ωνάσεια σχολεία: Ποια συγκροτήματα «αφαιρέθηκαν» από το πρόγραμμα – Οι τελικές αλλαγές για το 2026-27
Στο δημοσιευμένο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται αναλυτικός κατάλογος με τα σχολεία που αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα. Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να ανακοινώσει...
Νέα Ωνάσεια σχολεία: Ποια συγκροτήματα «αφαιρέθηκαν» από το πρόγραμμα – Οι τελικές αλλαγές για το 2026-27
καζακσταν
Ασύλληπτες σκηνές (βίντεο): Οδηγός έκανε «κολιές» με αυτοκίνητο και γκρέμισε 12μετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σε μία από τις απότομες στροφές, το όχημα χάνει τον έλεγχο και προσκρούει απευθείας στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους περίπου 12 μέτρων, το οποίο...
Ασύλληπτες σκηνές (βίντεο): Οδηγός έκανε «κολιές» με αυτοκίνητο και γκρέμισε 12μετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο