Υλικά:
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μαλακό)
100 γρ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα
5 γρ. αλάτι
0,3 γρ. λευκό πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε μια κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο. Φροντίζουμε να λιώσει αργά και ομοιόμορφα, ώστε να μην καεί και αλλοιωθεί η γεύση.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά, σχηματίζοντας μια απαλή πάστα (ρου). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πάρει ελαφρώς χρυσαφένια απόχρωση. Με αυτόν τον τρόπο καβουρδίζεται το αλεύρι και αποκτά πιο ευχάριστη γεύση.
Σε άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει ή να φουσκώσει υπερβολικά. Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ στη συνταγή μας, μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα γάλακτος ώστε να την κάνουμε πιο αραιή ή πιο πηχτή.
Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά και αρχίσει να κάνει φουσκάλες στις άκρες, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο ρου σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα χειρός ώστε να ενσωματωθεί ομοιόμορφα χωρίς να δημιουργηθούν σβόλοι.
Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα και το μείγμα είναι λείο, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και συνεχίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την απαλή, βελούδινη υφή της κλασικής μπεσαμέλ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Βάζουν τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν... και στις διακοπές!
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ